Hlavní obsah

Růst globální ekonomiky letos zrychlí na 3,5 procenta, předpovídá měnový fond

Aktualizováno

Tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta, oproti loňským 3,1 procenta. V úterý to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). V příštím roce počítá s dalším zrychlením na 3,6 procenta. Rychleji porostou vyspělé i rozvíjející se ekonomiky, zejména díky růstu výrobního sektoru, obchodu a investic.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

Aktuální výhled na letošní rok je příznivější než ten z loňského října, kdy fond očekával zrychlení tempa růstu globální ekonomiky na 3,4 procenta.

Pouze mírně v porovnání s loňským rokem zpomalí růst čínské ekonomiky. Její růst kromě toho bude rychlejší, než fond předpovídal na podzim. K růstu by se mělo vrátit i Rusko, jemuž fond rovněž věří více než v minulé prognóze.

Zrychlit tempo by mělo i Česko

V případě české ekonomiky předpokládá MMF pro letošní rok se zrychlením tempa růstu na 2,8 procenta z loňských 2,4 procenta. Příští rok má ale česká ekonomika zpomalit na 2,2 procenta.

Ekonomická aktivita ve druhé polovině loňského roku nabrala tempo, zvláště v rozvinutých zemích, upozornil fond. Růst je výraznější v USA, kde firmy více věří v budoucí poptávku.

Indie zpomaluje, Brazílie míří do recese

Japonské ekonomice pak pomáhá silný vývoz a některým zemím eurozóny, například Německu a Španělsku, se daří díky domácí poptávce. Růst rozvinutých ekonomik má letos i příští rok činit dvě procenta.

Silná zůstává Čína, Indie ale zpomaluje. Brazílie pak míří do hluboké recese. Všeobecně zůstává aktivita slabá v zemích zaměřených na vývoz komodit, zatímco geopolitické napětí brzdí některé země na Blízkém východě a v Turecku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám