Hlavní obsah

Ministerstvo práce nemá peníze na výplatu sociálních dávek

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidem, kteří pobírají přídavky na děti, sociální příplatek, rodičovský příspěvek nebo některé další dávky státní sociální podpory, jako porodné či pohřebné, hrozí, že ke konci roku jim stát tyto zákonné dávky nevyplatí. Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) totiž tyto peníze rozdalo na jednorázové dávky důchodcům a rodinám s dětmi.

Článek

MPSV v létě vyplatilo 6,6 miliardy korun ze svého rozpočtu na jednorázové dávky důchodcům a některým rodinám s dětmi jako kompenzaci dopadů zvýšení sazeb DPH. [celá zpráva]

Tyto peníze teď ale resortu chybějí. Proto ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach požádá vládu o pomoc. Bude chtít přesuny peněz či další zadlužení. Ministr financí Bohuslav Sobotka mu už sdělil, že ve státní kase tolik peněz není.

Ministerstvo má hledat rezervy. Škromachovi úředníci nakonec našli 2,3 miliardy, ale ministerstvo nutně potřebuje získat ještě 4,3 miliardy korun. O tom, kde je vzít, má vláda jednat tuto středu. 

Dávky komplikují ministerstvu život

"Finanční situace ministerstva práce a sociálních věcí je mimořádně napjatá a vyžaduje neprodlené řešení. Je ohroženo plnění zákonných nároků občanů na dávky sociálního zabezpečení v závěru roku, což by mělo vážné politické důsledky," uvádí se v důvodové zprávě pro jednání vlády.

"Mimořádné výdaje na jednorázové příspěvky byly realizovány na úkor rozpočtu dávek státní sociální podpory a nemocenského pojištění MPSV a značně zkomplikovaly finanční situaci resortu," uvádí se dále v důvodové zprávě. 

Tisíc korun pro důchodce a dva tisíce pro dítě s nárokem na dětský přídavek ministerstvo v létě vyplatilo s vědomím, že "rozpočet bude dodatečně posílen". Když však Škromach požádal dopisem začátkem října ministra financí o posílení svého rozpočtu, dozvěděl se, že "stav státního rozpočtu neumožňuje posílit kapitolu o celkovou výši prostředků vynaložených na jednorázové příspěvky", tedy o oněch 6,6 miliardy korun, a že je třeba využít veškerých úspor ministerstva práce. 

To tedy začalo hledat a došlo k závěru: "K pokrytí výdajů na jednorázové příspěvky v celkové výši 6,6 mld. Kč jsou v kapitole zdroje ve výši asi 1,552 mld. Kč, a to v dávkách nemocenského pojištění (1,1 mld.), v pasivní politice zaměstnanosti (200 mil.), v dávkách státní sociální podpory (252 mil.). Nalezeny byly prostředky pro krytí dalších 748 miliónů ... zbývá zajistit 4,3 miliardy korun,"

Šetřit také na podpoře podnikům

Tyto peníze navrhuje MPSV získat úsporou v ostatních sociálních dávkách v kapitole ministerstva obrany ve výši 200 miliónů korun, přesunem prostředků z kapitoly Všeobecná pokladní správa ve výši 1,96 miliardy korun, a to z následujících rozpočtových titulů: podpora exportu (112 mil.), majetková újma (79 mil.), ostatní podpora podnikům - investiční pobídky - dotace na daňovou povinnost (1,15 mld.), ostatní podpora podnikům - realizace státních záruk (578 mil.), ostatní podpora podnikům - dopady embarga (41 mil.).

Kde chce MPSV vzít peníze na dávky:

:: v dávkách nemocenského pojištění 1,1 mld. Kč

:: v pasivní politice zaměstnanosti 200 mil. Kč

:: v dávkách státní sociální podpory 252 mil. Kč 

:: další úspory MPSV 748 mil. Kč 

:: v sociálních dávkách ministerstva obrany 200 mil. Kč

:: z kapitoly Všeobecná pokladní správa 1,96 mld. Kč 

:: přesunem z výdajů na důchody v kapitole MPSV 2,14 mld. Kč

Dále přesunem z výdajů na důchody v kapitole MPSV ve výši 2,14 miliardy korun, s tím, že dodržení takto upraveného rozpočtu výdajů na důchody bude řešeno snížením zálohy České poště na první kalendářní dny roku 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám