Hlavní obsah

ČNB ukončila intervence, koruna posílila

Novinky, tov, bož
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Na tiskové konferenci to potvrdil guvernér ČNB Jiří Rusnok. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro. Po 17. hodině česká měna posílila až na 26,60 za euro.

Jiří Rusnok - guvernér České národní bankyVideo: Novinky

 
Článek

Bankovní rada rozhodla o ukončení intervencí na mimořádném měnověpolitickém zasedání.

„Na základě důkladného posouzení dostupných makroekonomických dat bankovní rada usoudila, že došlo k udržitelnému plnění dvouprocentního inflačního cíle do budoucna,“ řekl Rusnok na tiskové konferenci. Udržovat kurzový závazek 27 koruny za euro tak podle ČNB již není nutné.

Podle Rusnoka je nyní možné očekávat výkyvy kurzu podle nabídky a poptávky.

„ČNB je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat,“ dodal. Bankovní rada ale podle něj přímo nestanovila, kde je hranice „nadměrného“ výkyvu kurzu. „Naše tolerance bude velmi široká, je třeba nechat kurz, aby si našel novou rovnovážnou úroveň,“ uzavřel guvernér.

Rozpětí kurzu k euru bylo v historii 14,50 koruny

Koruna se po oznámení konce režimu devizových intervencí pohybuje pod hranicí 27 Kč/EUR. Nejvýrazněji byl kurz rozkolísaný v prvních pěti minutách. Do 17:00 bylo maximem 26,60 Kč/EUR, naopak minimem téměř 27,13 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů Patria Online.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Rozpětí kurzu koruny k euru bylo od zavedení společné evropské měny 14,50 koruny. Nejdražší bylo euro krátce po zavedení 1. března 1999, kdy stálo 38,42 koruny.

Zázam tiskové konference guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka k ukončení intervencíVideo: ČTK, .

Naopak nejsilnější byla koruna 1. července 2008, kdy jedno euro stálo 23,95 koruny. Na začátku října 2013, měsíc před zahájením devizových intervencí, se euro prodávalo za 25,79 koruny.

Velký třesk začíná

„Velký třesk na devizovém trhu začíná,” komentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Koruna je tedy volná a může začít směle posilovat,” uvedl. Podle něj ji v tom podporuje dobrý výkon ekonomiky i přebytek zahraničního obchodu.

„V horizontu do konce roku čekáme posílení koruny směrem k 26 korunám za euro. Kurz ovšem zůstává pod vlivem předchozích intervencí ČNB,“ sdělil Novinkám investiční analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce března intervenovala v objemu zhruba dva bilióny korun.

Tři scénáře vývoje

Podle odhadu analytiků Komerční banky investoři investovali do spekulace na konec kurzového závazku až 30 miliard eur.

„To je na českou ekonomiku obrovská částka, nicméně to není velká částka pro londýnské investory. Scénářů pro to, jak se bude vyvíjet tato spekulativní pozice, je více,” uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Tři scénáře podle Komerční banky
1.    Koruna posílí a nerovnováhy na finančním trhu, které zdražovaly sázky na posilování koruny, se narovnají. To přiláká nové spekulanty, kteří vidí dlouhodobý rovnovážný kurz koruny proti euru kolem 25 korun za euro. To bude korunu rychle hnát k silnějším hodnotám a v tomto scénáři by se její kurz mohl lehko dostat pod 26 korun za euro.2.    Koruna sice posílí, ale investoři začnou vybírat své zisky, což bude její pohyb směrem k silnějším hodnotám brzdit. Vzhledem k rozsahu spekulativní pozice budou noví investoři opatrní a nové spekulace na posílení koruny budou přibývat pouze pomalu. Tento scénář by odpovídal kurzu koruny kolem 26,50 až 26,70 korun za euro, což je hladina, na které již většina spekulantů realizuje alespoň malý zisk.3.    Koruna v první fázi neposílí a někteří netrpěliví investoři začnou zavírat své pozice. Odliv kapitálu bude tlačit na oslabování koruny a někteří spekulanti budou realizovat stop-loss příkazy, které budou tlačit korunu k ještě slabším hodnotám. Oslabování koruny budou brzdit noví spekulanti, kteří čekají na slabší kurz koruny, aby mohli zahájit svou spekulaci.Zdroj: Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky

Reklama

Výběr článků

Načítám