Hlavní obsah

Čína diskriminuje evropské podnikatele, stěžuje si obchodní komora

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová koncepce čínské průmyslové politiky znevýhodňuje zahraniční firmy. Vyplývá to ze studie Obchodní komory Evropské unie v Číně, o níž informoval server německého týdeníku Die Zeit. Evropské společnosti podle studie v Číně čelí diskriminaci.

Foto: Reuters

Nová koncepce čínské průmyslové politiky znevýhodňuje zahraniční firmy.

Článek

Studie kritizuje politiku Made in China 2025 (CM2025), kterou se čínská vláda zavázala uplatňovat. Podle obchodní komory se čínská vláda staví do cesty mechanismům tržní ekonomiky a chce dotacemi zvýhodňovat domácí podnikatele před zahraničními.

„Navzdory rétorice třetího plenárního zasedání komunistické strany v roce 2013, které důrazně obhajuje tržní síly, se zdá, že čínská vláda je pevně odhodlána zachovat si přední roli v řízení ekonomiky,“ tvrdí studie.

Dokument CM2025 plánuje zefektivnění čínského hospodářství a investice v přepočtu ve výši desítek miliard korun do progresivních odvětví průmyslu a technologií. Čína však v této snaze sahá po „staré sadě nástrojů“, kde stát opět hraje „dominantní roli“, uvedl předseda obchodní komory Jörg Wuttke.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám