Hlavní obsah

Ropný gigant Jukos zřejmě vyhlásí bankrot před Vánoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská firma Jukos svolala na 20. prosince mimořádnou valnou hromadu. Akcionáři firmy rozhodnout, zda vyhlásí bankrot, nebo podnik zcela zlikvidují a umožní splacení všech svých daňových nedoplatků, ty už se vyšplhaly na 17,6 miliardy dolarů.

Článek

Jukosu úřady v úterý vyměřily další nedoplatky ve výši 6,7 miliardy dolarů, tentokrát za rok 2002. Suma se tak připočte k 3,14 miliardám dolarů za rok 2000 a 4,3 miliardy za rok 2001. Soud však zatím rozhodl pouze o tom, že Jukos musí zaplatit nedoplatek za rok 2000. I to ale dělá Jukosu problémy. Má obstavené účty a s majetkem nemůže manipulovat.

"Nový požadavek úřadů na vyrovnání nedoplatků překračuje všechny meze. Je to k smíchu, úplně směšné. Situace, v které se teď nacházíme, je neúnosná. Dlouho už takto pokračovat nemůžeme," řekl výkonný ředitel Jukosu Stephen Theede.

Úřady, které s majetkem Jukosu manipulují, se nyní chystají prodat společnost Juganskněftěgaz, což je hlavní těžební divize firmy. Denně těží kolem jednoho miliónu barelů ropy a na celkové produkci Jukosu se podílí asi z 62 procent. Podle spekulací ruské vlády by společnost mohla být zařazena do divizí Gazpromu a pomohla by státu získat v něm většinu. [celá zpráva]

Nejvyšší pohledávky má Menatep

Pokud by Jukos vyhlásil bankrot, hlavní akcionář Menatep Group by měl mezi věřiteli nejsilnější pozici. Zakladatelem firmy Menatep je bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij.

Ten je nyní ve vazbě a čeká na soud. Je obviněn z daňových úniků a podvodu. Pozorovatelé se shodují, že ruská vláda se likvidací Jukosu mstí Chodorkovskému za to, že se pokoušel prosadit se v politice proti současnému prezidentu Vladimíru Putinovi.

Reklama

Související témata:

Související články

V Jukosu už zabavují majetek exekutoři

Do sídel ruské ropné společnosti Jukos už přišli soudní exekutoři, a zabavují její majetek. Zaměřují na hlavní produkční jednotky firmy na Sibiři....

Chodorkovskij označil obvinění za absurdní

Za absurdní označil vězněný ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij obvinění, která byla vznesena proti němu samému a proti ropnému gigantu Jukos. Zároveň...

Výběr článků

Načítám