Hlavní obsah

Živnostníci se obávají, že banky přiškrtí úvěry

– ČESKÁ REPUBLIKA
Novinky, Viktorie Plívová (autorka působí v Hospodářské komoře ČR)

O možnostech malých a středních firem získat od bank úvěry se nyní ostře diskutuje i na evropské úrovni. Evropští zástupci živnostníků se obávají, že banky ještě více přiškrtí své úvěrové kohoutky a peníze budou půjčovat jen silným podnikům. Píše o tom pondělní Právo ve své pravidelné příloze pro podnikatele Firma.

Článek

Basilejský výbor, jehož členy jsou představitelé národních bank členských zemí Evropské unie, zveřejnil letos v červnu nová pravidla kapitálové přiměřenosti (Basel II Accord).

"Podstatně ovlivní způsob, jakým budou banky a ostatní úvěrové instituce přistupovat k malým a středním firmám při vyjednávání o poskytnutí úvěru. Malí a střední podnikatelé zaregistrují rozdíly mezi dobami před a po Basel II," tvrdí generální tajemník Evropské asociace živnostníků a malých a středních podnikatelů (UEAPME) Hans-Werner Müller.

V této souvislosti zazněly obavy z Evropského parlamentu. Upozorňují na riziko možného snížení dostupnosti úvěrů právě pro malé a střední firmy.

Neprůhledné ratingy?

Ačkoliv se ve studii PricewaterhouseCoopers, která byla zpracována pro Evropskou komisi, uvádí, že pro většinu malých a středních podniků bude dopad pravidel Basel II příznivý, UEAPME varuje před možnými komplikacemi.

Ve své zprávě k zavedení nových pravidel doslova uvádí: "Zavedením nových ratingových systémů a nástrojů pro zjišťování bonity klienta budou malé a střední podniky zřejmě často čelit neprůhledným interním ratingovým procedurám, které mohou pro mnohé z nich vyústit v pocit nejistoty.

Aby se předešlo této situaci, UEAPME je toho názoru, že je nezbytně nutné, aby banky informovaly malé a střední podniky nejen o výsledcích ratingu, ale i o způsobu jeho provádění. Na základě těchto podkladů budou podnikatelé schopni sebevědoměji čelit ratingovým procedurám bankovních institucí - budou zvyšovat kvalitu vnitřního managementu a přesněji informovat banky o předpokládané struktuře výnosů."

Kdo chodí po ledě, zapotí se ještě více

Ondřej Hradil z CEBRE (Czech Business Representation) v Bruselu k tomu dodává, že také velmi záleží na konečné podobě aplikovaných pravidel a do jisté míry i na národních institucích jednotlivých zemí: "Národní banky například původně požadovaly, aby komerční banky jistily úvěry malých a středních firem vysokými kapitálovými rezervami, na mezinárodní úrovni byla ale nakonec prosazena snížená míra těchto rezerv."

Dostupnost malých a středních firem k úvěrům bude podle něho ovlivněna i tím, že pravidla Basel II oproti současnému stavu obsahují určitou míru flexibility, kdy si banky mohou vybrat hned ze tří metod určování kapitálové přiměřenosti podle aktuální situace. Faktem je, že přijetím dohody Basel II. lze očekávat prohloubení znalosti bankovních institucí o úvěrových rizicích, což bude mít vliv na podniky v mnoha směrech.

Banky budou schopny přesněji měřit rizikovost svých klientů, riskující a méně stabilní podniky se tak dostanou do konfrontace s vyššími úvěrovým náklady a složitějším přístupem k finančnímu kapitálu. 

V regionech více od těla

Přísné a formální procedury zavedené dohodou "Basel II." pravděpodobně také zvýší odstup majitelů podniků od ředitelů bank působících v regionu. Proces vyřizování žádostí o úvěry bude totiž mnohem anonymnější.

V pondělní Firmě čtěte:

:: jak vymáhat pohledávky v Německu

:: kdy žádat o pracovní povolení

:: kdy firmy riskují tresty za kartel

:: jak se pojistit proti kursovým rizikům

:: přehled aktuálních poptávek ze světa

UEAPME nyní připravuje projekt, jehož cílem je informovat malé a střední podnikatele evropských zemí o tom, jak jednat s bankami poté, co nová pravidla kapitálové přiměřenosti vstoupí v účinnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám