Hlavní obsah

Růst německé ekonomiky v závěru roku zrychlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo z 0,1 procenta ve třetím kvartálu, oznámil v úterý německý statistický úřad. Výsledek ale mírně zaostal za odhady. Německo je největší obchodní partner Česka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Na ilustračním snímku výroba v továrně Mercedes Benz

Článek

Úřad zároveň potvrdil svůj lednový odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) Německa za loňský rok zvýšil o 1,9 procenta, což je nejprudší tempo za pět let.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že růst ve čtvrtém čtvrtletí dosáhne 0,5 procenta. Německá vláda koncem ledna potvrdila, že v letošním roce počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Do Německa míří zhruba třetina českého exportu.

Roste také inflace

Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru. To kompenzovalo horší výkon zahraničního obchodu.

Domácí spotřeba již dříve vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby.

Statistici také informovali, že inflace v Německu letos v lednu meziročně stoupla na 1,9 procenta. Spotřebitelské ceny tak na německém trhu rostly nejrychlejším tempem za 3,5 roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám