Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku v lednu mírně stoupla

Novinky, tov
Aktualizováno

Nezaměstnanost v ČR v lednu vzrostla na 5,3 procenta z prosincových 5,2 procenta. Lidí bez práce bylo 389 416. Zvýšil se ale také počet volných míst. Ve středu o tom informoval Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Lidí bez práce přibylo zhruba osm tisíc. Je to ale o téměř 78 tisíc nezaměstnaných méně než ve stejném měsíci loni a zároveň jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 2008.

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství.  Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody,“ řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

„V meziročním srovnání ale stále zaznamenáváme rekordní hodnoty v pozitivním slova smyslu – počet uchazečů o zaměstnání klesá a počet volných pracovních míst se naopak zvyšuje. Dlouhodobý prorůstový výkon ekonomiky a poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích tak dokázaly sezónní vlivy téměř vyrovnat,“ dodala.

Podle srovnání Eurostatu má Česko nejnižší nezaměstnanost v EU před Německem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Nejnižší nezaměstnanost byla na začátku roku v Praze, a to 3,3 procenta. Naopak nejhůře je na tom stále Ústecký kraj s podílem nezaměstnaných 7,9 procenta.

Ukončování sezónních prací označil jako důvod mírného nárůstu nezaměstnanosti i ekonom ING Jakub Seidler. „V únoru by mohl podíl nezaměstnaných osob začít opět mírně klesat,” řekl.

Také ekonomka Komerční banky Jana Steckerová odhaduje, že v dalších měsících bude nezaměstnanost znovu klesat.

„Prostor pro další zlepšení situace na trhu práce je však již limitovaný. Svého dna by měl dosáhnout letos v červenci, a to na úrovni 4,6 procenta,” uvedla Steckerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám