Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil přebytkem 184 miliard. Opět táhla auta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu za celý rok skončila loni přebytkem 183,9 miliardy korun. Meziroční růst činil 52,9 miliardy korun. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoz se meziročně zvýšil o 1,4 procenta, zatímco dovoz klesl o 0,2 procenta. Za dobrými čísly stojí hlavně poptávka po vozech v zemích eurozóny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bilance zahraničního obchodu v přeshraničním za celý rok skončila loni přebytkem 183,9 miliardy korun.

Článek

„I přes horší výsledek bilance zahraničního obchodu v prosinci dosáhla obchodní bilance za celý rok 2016 rekordního přebytku. Stojí za ním velmi dobrá poptávka po autech v zemích eurozóny. Na tu dokázaly reagovat domácí výrobci aut i dílů. Výraznou podporu navíc přinesly velmi nízké ceny komodit,“ sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

V prosinci skončil zahraniční obchod ve schodku pět miliard, což znamená meziroční nárůst deficitu o 3,8 miliardy. Prosincový vývoz se meziročně zvýšil o 0,4 procenta, stejně jako dovoz.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Vývoz a dovoz se zvýšily i v takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty.

Vývoz podle předběžných údajů v prosinci meziročně stoupl  0,7 procenta, dovoz o 1,8 procenta klesl. Celkově se z Česka vyvezlo zboží za 305,8 miliardy a dovezlo se za 284,3 miliardy.

„Bilanci zahraničního obchodu na konci roku potápí sezónní faktory. Vánoční svátky jsou spojeny se zvýšenou spotřebou domácností, která se projevuje v růstu dovozů. Navíc nižší počet pracovních dní snižuje produkci a tím se podepisuje pod slabší exportní aktivitou,“ připomněl ekonom Zeisel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám