Hlavní obsah

Průmysl loni stoupl o tři procenta. Nejvíce pomohla výroba aut

Novinky, bož
Aktualizováno

Průmyslová produkce v roce 2016 meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Vyplynulo to z údajů za prosinec, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba - meziroční růst

Článek

Na růstu průmyslové výroby se dále podílela výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba pryžových a plastových výrobků. Naopak klesla  těžba a dobývání, výroba chemických látek, chemických přípravků a potravinářských výrobků.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s padesáti a více lidmi v průmyslu se v roce 2016 meziročně zvýšil o 2,8 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců v roce 2016 meziročně vzrostla o 3,8 procenta na 29 376 korun.

Růst i v posledním měsíci

Průmyslová produkce ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,7 procenta. V porovnání se 3. čtvrtletím 2016 byla sezónně očištěná produkce o 2,4 procenta vyšší. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců v průmyslu v posledním čtvrtletí pak meziročně stoupla o 3,8 procenta na 31 123 korun.

V prosinci průmyslová produkce meziročně reálně vzrostla rovněž o 2,7 procenta.  Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 9,4 procenta.

Zdá se, že nervozita kolem brexitu či vývoje eurozóny se českému průmyslu vyhýbají.
Petr Smutný, PwC ČR

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 12,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o tři a půl procenta. K meziročnímu růstu zakázek nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba strojů a zařízení a výroba elektrických zařízení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Průmysl letos dál poroste, předpovídá ekonom

„Český průmysl si v závěru roku držel slušné tempo růstu a zdá se, že nervozita kolem brexitu či vývoje eurozóny se mu zatím vyhýbají. Nicméně je potřeba mít adekvátní strategii na rizika, která se budou letos zvyšovat, jako jsou například nedostatek pracovní síly, rotace lidí či náklady na zaškolení,“ sdělil Novinkám Petr Smutný z oddělení podnikových financí a restrukturalizací PwC ČR.

Průmysl letos nebude brzděn jednorázovými vlivy z loňska.
David Kocourek, ekonom KB

Podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka zrychlující ekonomická aktivita v letošním roce podpoří i průmysl. „Průmysl navíc už letos nebude brzděn jednorázovými vlivy z loňska, výpadky obou velkých rafinérií po nehodách, táhnoucí se odstávky jaderných bloků,“ uvedl ekonom pro Novinky.

„Bude se i nadále dařit automobilovému průmyslu, i když jeho růst nebude už tak silný jako vloni. Společným jmenovatelem pro všechna průmyslová odvětví bude nedostatek pracovní síly. Celkově tedy očekáváme, že průmysl v letošním roce přidá 4,4 procenta,“ předpověděl Kocourek.

Reklama

Výběr článků

Načítám