Hlavní obsah

Stát prodal bývalé sídlo Tuzexu u hlavního nádraží v Praze

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) prodal bývalé sídlo Tuzexu – historický dům blízko hlavního nádraží v Praze – za 355 miliónů korun společnosti I.J.O. Prague Investments. Jde o druhý největší prodej nemovitosti v historii majetkového úřadu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Majetkový úřad státu prodal historický dům (na snímku z 1. února) na rohu ulic U Půjčovny a Jeruzalémské v Praze za 355 milionů korun firmě I.J.O. Prague Investments.

Článek

Do výběrového řízení přišly tři nabídky, z nichž nejvyšší činila 299,3 miliónu korun. Minimální cenu stanovil majetkový úřad státu o 300 tisíc korun nižší. V následné aukci, které se zúčastnili všichni tři zájemci, padlo sto příhozů.

„Kromě kupní ceny bude do státního rozpočtu odvedeno dalších několik miliónů korun na dani z nabytí nemovitých věcí,” uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Areál převedla vláda na majetkový úřad v roce 2015. Úřad nabízel objekt ostatním organizačním složkám státu, nicméně žádná z nich neprojevila zájem. Proto úřad vyhlásil výběrové řízení s aukcí na prodej této budovy.

Dům byl postaven v roce 1841 a o pět let později byl úřady přeměněn na zastavárnu, aukční halu a půjčovnu. Po druhé světové válce zde sídlila řada podniků a úřadů. Byl zde například sklad a kanceláře podniku Tuzex. Posledním uživatelem byl Úřad průmyslového vlastnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám