Hlavní obsah

Vězeňská služba dostala pokutu za zakázku na levnější volání pro vězně

Novinky, bož

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal plnění smlouvy na telefonické služby pro vězně s tím, že porušuje zákon. Zároveň udělil za porušení koncesního zákona pokutu sto tisíc Vězeňské službě, která zakázku vypsala. Novinkám to sdělil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Podnět na prošetření zakázky na k ÚOHS podala telekomunikační firma O2.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal plnění smlouvy na telefonické služby pro vězně s tím, že porušuje zákon.

Článek

Zakázku na telekomunikační služby získala švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. Dosud službu poskytovala právě O2 za neuvěřitelných patnáct korun na minutu. Nově měli vězni volat za dvě koruny na minutu. [celá zpráva]

Rozhodnutí není pravomocné a může být proti němu podán rozklad. Zadavatel podle ÚOHS porušil zákon tím, že dodavatele vybral v rámci koncesního řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení.

„Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 miliónů korun, což Úřad náležitě v předmětném rozhodnutí odůvodnil, a koncesní řízení tedy mělo být zahájeno oznámením o zahájení,” uvedl tiskový mluvčí úřadu Martin Švanda.

Hospodářská soutěž nebyla zcela vyloučena, neboť se koncesního řízení zúčastnili tři uchazeči, „Kdyby zadavatel nepostupoval v koncesním řízení malého rozsahu a neodepřel tak i možnost širší konkurenci, mohli se předmětného koncesního řízení zúčastnit i jiní potenciální dodavatelé,” zdůraznil Švanda.

Podle ÚOHS by pak i zmínění tři uchazeči mohli postupovat jiným způsobem, což by mohlo vést k výběru jiné, ekonomicky výhodnější nabídky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám