Hlavní obsah

Toyota už není světovou jedničkou, v prodejích ji předstihl Volkswagen

Novinky, tov, bož

Japonská automobilka Toyota v loni prodala 10,2 miliónu aut. Po čtyřech letech vlády tak přišla o post světové jedničky v prodejích vozů. Německý koncern Volkswagen, kterému patří i tuzemská Škoda Auto, na začátku ledna oznámil meziroční nárůst prodaných aut za loňský rok na 10,3 miliónu. V pondělí o tom informovala agentura Bloomberg.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Japonská automobilka Toyota po čtyřech letech vlády přišla o post světové jedničky v prodejích.

Článek

Zatímco prodeje Volkswagenu rostly meziročně o čtyři procenta, u Toyoty stouply pouze o 0,2 procenta.

Podle jiných měřítek ale japonská automobilka svého evropského rivala překonala. Podle odhadů agentury Bloomberg byl zisk Toyoty v prvním pololetí ve srovnání s německým koncernem víc než dvojnásobný.

Příští týden zveřejní údaje o loňském prodeji rovněž největší americká automobilka General Motors. Očekává se, že se zařadí za Volkswagen a Toyotu na pozici třetí největší automobilky podle prodejů.

Volkswagen měl největší prodeje v historii

Německý koncern Volkswagen zvýšil počet dodaných vozů v loňském roce o čtyři procenta na 10,3 miliónu vozů, čímž se stal v tomto ohledu světovou jedničkou. [celá zpráva]

Čísla překonala i předpověď ekonomického listu Handelsblatt, podle níž měl Volkswagen za rok 2016 prodat zhruba 10,2 miliónu vozů. [celá zpráva] Nebývale úspěšný rok německá automobilka zažila navzdory pokračujícímu emisnímu skandálu, který vypukl v září 2015.  [celá zpráva]

Na prodejích Toyoty se podepsalo hlavně zpomalení v USA, zatímco Volkswagen táhly prodeje v Číně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám