Hlavní obsah

Babiš: Celníci by měli mít větší pravomoci, ale vnitro to blokuje

Novinky, zpe, bož
Aktualizováno

Celní správa by měla mít větší pravomoci, čemuž ale brání ministerstvo vnitra. Na tiskové konferenci, kterou Novinky přenášely živě, to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Celní správa České republiky svolala na čtvrtek tiskovou konferenci k slavnostnímu předávání služebních ocenění.

Andrej Babiš o kompetenci celní správy a daňové kobřeVideo: Novinky

 
Článek

„Usilujeme o to, aby Celní správa získala ještě větší kompetence,” prohlásil Babiš. „V rámci debat s ministerstvem vnitra se to nedaří, ačkoliv je to v plánu už od roku 2008,” dodal. Podle něj je nezastupitelná role Celní správy v oblasti boje proti hazardu.

Babiš také řekl, že Daňová kobra od svého založení před třemi lety zachránila 7,7 miliardy korun. „Celní správa má velké úspěchy ve výběru spotřebních daní,“ uvedl Babiš.

Akce KUFR Daňové kobryVideo: Celní správa ČR

Dodal, že od ledna získali celníci nové kompetence, můžou například kontrolovat kasina a herny, zároveň kontrolují elektronickou evidenci tržeb (EET).

Akce CINOL Video: Celní správa ČR

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová podotkla, že kontrol EET už proběhlo přes 2200. Celní správa se podílela na 417 kontrolách. Ke správnímu řízení se dostalo 190 případů, z toho jich 48 zahájili celníci.

Záznam přenosu tiskové konference Celní správy

Babiš již dříve k EET uvedl, že v prosinci ukončilo činnost 104 hospod, zatímco 370 jich činnost zahájilo nebo obnovilo, a že tržby v pohostinství stouply o sto procent.

Podle statistiky společnosti CRIF však bylo v prosinci založeno nebo obnoveno 2099 živností v oblasti pohostinství a přerušeno či ukončeno 2882. Babišovi kritici zpochybňují i údaj o nárůstu tržeb s tím, že data v současné době nejsou k dispozici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám