Hlavní obsah

Češi vstoupili do nového roku optimisticky. Domácí ekonomice věří

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celková důvěra v domácí ekonomiku zůstává i v lednu vysoká. Souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně mírně vzrostl o 0,1 bodu na 99,2. Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 1,3 bodu na rovných 110 bodů, čímž se vrátil na historické maximum. Vyplynulo to z dat, která v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra v českou ekonomiku

Článek

Ve srovnání s lednem 2016 souhrnný indikátor důvěry stoupl z 98,4 bodu na 99,2 a indikátor důvěry podnikatelů z 96 na 97, zatímco indikátor důvěry spotřebitelů zůstává na stejné úrovni (110).

„Spotřebitelská důvěra se vrátila na své historické maximum, kterého dosáhla přesně před rokem, tedy loni v lednu,” sdělil Novinkám hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Do nálady spotřebitelů se promítá jak celková situace v tuzemské ekonomice, tak  především vývoj na trhu práce a z něho plynoucí zlepšující se příjmová situace domácností. Spotřeba domácností byla loni hlavním tahounem růstu české ekonomiky a tuto roli by si měla udržet i letos,” zdůraznil.

Průmysl trápí nedostatek lidí

Příčinou mírného meziměsíčního poklesu důvěry v podnikatelské sféře (z 97,1 na 97 bodů) je podle Jáče především pokles důvěry v průmyslu. „V průmyslu se zhoršilo hodnocení poptávky, bariérou pro zlepšení nálady v tomto sektoru je ale i postupně se projevující nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců,” uvedl Jáč.

„Osobně předpokládám, že zlepšující se situace v průmyslu v eurozóně se začne pozitivně projevovat na objednávkách a celkovém sentimentu také v tuzemském průmyslu. Do dalších měsíců tak zůstávám ohledně vývoje důvěry v průmyslu optimistou,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám