Hlavní obsah

RegioJet končí na trati mezi Bratislavou a Košicemi. Jančura obviňuje vládní nacionalisty

Právo, ivi, Bratislava
Bratislava

Český dopravce RegioJet v úterý oznámil, že končí provoz vlaků na nejdůležitější slovenské železniční trati Bratislava-Košice. Majitel RegioJetu Radim Jančura obvinil vládní Slovenskou národní stranu (SNS), že vede proti jeho firmě kampaň. Slovenská vláda již dříve zavedla přepravu státními vlaky pro studenty a důchodce zdarma.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

RegioJet vstoupil na linku Bratislava–Košice v prosinci 2014 a jezdil bez státních dotací. Za dva roky se linka nedokázala dostat do zisku a šance na výdělek linky Bratislava–Košice klesla po prosincovém opětovném zavedení vlaků InterCity (IC).

RegioJet chce provoz na této trati ukončit 31. ledna 2017.

„V situaci, kdy se na Slovensku může více než polovina cestujících přepravovat zdarma v dotovaných rychlících, a po politickém rozhodnutí vrátit na tuto trať IC vlaky není na trhu dost platících zákazníků, aby se uživili komerční nedotovaní dopravci,“ uvedl Jančura.

Předseda vládních nacionalistů „nesnáší žluté vlaky”

Předseda SNS Andrej Danko už před loňskými parlamentními volbami řekl, že „nesnáší žluté vlaky“. [celá zpráva] Návrat IC vlaků na trať Bratislava–Košice měla SNS ve svém programu. Státní IC vlaky se na tuto trať vrátily loni v prosinci.

„Na Slovensku, bohužel, čelíme oficiální snaze některých politických představitelů – hlavně předsedy parlamentu Danka – vytlačit RegioJet ze Slovenska. Tato skutečnost nepřispívá k našemu standardnímu fungování,“ uvedl Jančura.

V dotovaných vlacích mohou jezdit děti, studenti a důchodci zdarma. Ve vlacích IC však platí běžné jízdné. RegioJet provozuje na Slovensku ještě linku Bratislava–Komárno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám