Hlavní obsah

Zákaz svátečního prodeje dopadl na tržby řetězců. K Ústavnímu soudu míří stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelské svazy podaly ústavní stížnost, ve které žádají zrušení loni přijatého zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Zákaz prodeje o některých státních svátcích, který čeští spotřebitelé poprvé pocítili loni 28. října a také během tří vánočních dnů, se negativně podepsal na celoročních tržbách obchodníků. Ti jsou přesvědčeni, že jim norma brání svobodně podnikat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Obchody s plochou nad 200 metrů musely na vánoční svátky zavřít v kuse na dva a půl dne.

I když lidé více nakupovali ve dnech před a po svátcích, ztrátu ze zavřených obchodů to nedokázalo vynahradit, vyplývá z vyjádření obchodních řetězců.

Zvýšenou návštěvnost před svátky pocítil například hypermarket Globus. „I přes zvýšené prodeje v těchto dnech nám to nicméně nevykompenzovalo rozdíl z uzavření ve srovnání s loňským rokem," řekla mluvčí Pavla Hobíková.

„Uzavření prodejen ve svátky stanovené zákonem se samozřejmě promítne do tržeb. Ztráty jdou do miliónů korun," uvedla Lenka Mastešová z prodejen elektroniky Euronics.

Velké obchody musí zavřít o těchto svátcích
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosinec Štědrý den (od 12 hod)
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Omezení prodeje naopak pomohlo e-shopům, které hlásí meziroční nárůst tržeb o deset až dvacet procent.

Ústavní stížnost mluví o diskriminaci

Stížnost, kterou iniciovaly Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora a kterou podepsalo 19 senátorů, byla odeslána k Ústavnímu soudu na konci loňského roku.

„Ve stížnosti svazy uvádějí, že zákon je v přímém rozporu se čtyřmi ústavně zaručenými právy, mj. s právem na svobodné podnikání,“ řekl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

„Nelze prosadit zákon, který by omezoval na ústavních právech určitou skupinu podnikatelů a naopak některou náhodně vybranou skupinu bezdůvodně na jejich právech zvýhodňoval," doplnil Diro.

Obchodníci se také obávají, že zákon vytváří riziko budoucího rozšíření zákazu na nedělní prodej. Podnět k Ústavnímu soudu může dát nejméně 17 senátorů, ten nynější podepsali členové horní komory za ODS, TOP 09, Starosty a za ANO.

Spotřebitelé novou legislativu pocítili loni poprvé 28. října a 24. a 26. prosince. Na 1. svátek vánoční a na Nový rok měly obchody běžně zavřeno i v minulých letech.

Bazary a sběrny musí podle nového zákona na svátky zavřít bez ohledu na velikost. Zákaz prodeje se naopak nevztahuje na lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích či nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám