Hlavní obsah

Krúpova Arca Capital neuspěla. Vedení OKD může nakládat s majetkem, rozhodl soud

Skupina Arca Capital finančníka Pavla Krúpy neuspěla u soudů s návrhem, aby byla orgánům černouhelné společnosti OKD odebrána oprávnění nakládat s majetkem firmy. Návrh nejprve zamítl ostravský krajský soud a teď jej odmítl i Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se odvolala společnost Arca Services. Vyplývá to z rozsudku Vrchního soudu v Olomouci, který má ČTK k dispozici.

Foto: Pavel Karban, Právo

Krúpova skupina Arca Capital se v otázce OKD angažuje dlouhodobě.

Článek

Senát vrchního soudu své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Arca Services není členem věřitelského výboru, takže nemůže podat návrh na omezení dispozičních oprávnění orgánů OKD.

Tuto možnost má kromě věřitelského výrobu už jen insolvenční správce či soud. Krajský soud v Ostravě podle vrchního soudu navíc pochybil, když návrh Arca Services vůbec projednal. Arca Services podala návrh v říjnu ostravskému krajskému soudu v souvislosti s insolvenčním řízením OKD, v němž skupina figuruje jako jeden z věřitelů.

„Arca jako věřitel společnosti OKD zásadně nesouhlasí s tím, aby orgány společnosti OKD, které dovedly OKD do stávajícího kritického stavu, nadále provozovaly podnikatelskou činnost a sestavovaly reorganizační plán společnosti OKD,” uvedla tehdy mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Krajský soud: K opatření nejsou důvody

Krajský soud v Ostravě zamítnutí verdiktu zdůvodnil tím, že k tomuto opatření nejsou důvody, protože vedení OKD spolupracuje s insolvenčním správcem i věřitelským výborem.

Společnost Arca Services se proti jeho rozsudku odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci, který jej opět odmítl.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Krúpova skupina Arca Capital se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Členy představenstva a dozorčí rady firmy Pavol Krúpa mimo jiné vyzval, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy.

V polovině prosince pak skupina Arca Capital podala na Národní centrálu proti organizovanému zločinu podnět k obstavení veškerého majetku podnikatele Zdeňka Bakaly. Podle firmy se Bakala podílel na vyvedení desítek miliard korun z černouhelné společnosti. [celá zpráva]

Věřitelé firmy již dříve na Krajském soudu v Ostravě rozhodli hlasováním, že ztrátový podnik OKD projde reorganizací. Pohledávky OKD přesahují 20 miliard korun. Insolvenční správce Lee Louda ale většinu z nich neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tří miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám