Hlavní obsah

Temelín odkládá připojení k síti o týden

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O přibližně týden se posune připojení prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) k přenosové soustavě. Během závěrečných kontrol turbíny energetici zjistili zvýšenou teplotu segmentu jednoho z šesti ložisek turbíny. Právo o tom informoval v úterý dopoledne mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Druhý temelínský blok vyrábí po 11denní odstávce elektřinu.

Článek

„Připojení generátoru k přenosové soustavě zabránil výsledek jedné z posledních kontrol. Při provozních otáčkách byla turbína stabilní. Na části ložiska vysokotlakého dílu turbíny jsme ale naměřili vyšší teplotu,” poznamenal Sviták.

„Kontroly zafungovaly a komplikace se včas odhalily. Rozjet auto, když předtím čtvrt roku stojí, není jednoduché. Třeba autoservis na to má zkušební jízdy,” dodal.

Dodal, že vedení elektrárny se proto rozhodlo připojení bloku, který nevyráběl elektřinu od konce srpna, o týden posunout.

„Spotřeba elektřiny o Vánocích a v závěru roku vždycky klesá, příznivá je i situace na energetické burze,“ poznamenal mluvčí s tím, že druhý blok elektrárny je v provozu na plný výkon.

Reklama

Související články

Temelín opět zlepšil bezpečnostní kontroly

Nový rentgenový skener od ledna zkvalitní kontroly při vstupu do Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Zařízení za 700 tisíc korun umožní kontrolu nepřehledných...

Výběr článků

Načítám