Hlavní obsah

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku je nejvyšší za čtyři roky

Novinky, bož

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku stoupá a je nejvyšší od února 2012. Index podnikatelského klimatu Institutu ifo stoupl o 0,6 bodu na 111 bodů. V pondělí to oznámil ředitel institutu Clemens Fuest.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Článek

„Německá ekonomika se na konci roku pustila do závěrečného sprintu,“ glosoval výsledky průzkumu Fuest. Index, který vychází z průzkumu mezi sedmi tisíci podnikateli, již čtvrtý měsíc v řadě dosahuje rekordních hodnot. [celá zpráva]

Součástí zveřejněných čísel jsou kromě Indexu podnikatelského klimatu, v němž podnikatelé a manažeři firem hodnotí celkovou ekonomickou situaci, i Index podnikatelské nálady a Index očekávání.

Očekávání i nálada stoupají

Index podnikatelské nálady, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, proti říjnu stoupl o jeden bod na 116,6 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i jejich podnikání v nejbližších šesti měsících, mírně stoupl ( 0,1) na 105,6  bodu.

„Zvyšující se očekávání hovoří pro předpoklad, že se boom protáhne i do dalších měsíců,“ komentoval čísla Fuest.

V maloobchodu se není čeho bát

„Při pohledu do struktury indexu Ifo je vidět, že se nálada vylepšuje napříč všemi sektory, především pak v průmyslu, stavebnictví a velkoobchodě. Maloobchod  zůstává oproti listopadu beze změny,” sdělil Novinkám hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Celkově podle Bureše nálada v maloobchodu zůstává v blízkosti letošních maxim. „Jeho excelentní říjnové výsledky v kombinaci s dobrými čísly z trhu práce ukazují, že v tomto sektoru se není čeho bát,” dodal Bureš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám