Hlavní obsah

Španělská vláda se chce zbavit siesty, odpolední šlofík snižuje produktivitu

Novinky, bož

Hlavním argumentem, proč by mělo Španělsko změnit časové pásmo, je zvýšení pracovní produktivity. Španělská ministryně práce Fátima Báñezová argumentuje tím, že změna by zajistila, aby pracovní den končil v 18 hodin a zaměstnanci mohli trávit více času s rodinami. Minulý týden to napsal server CNN Money.

Foto: Profimedia.cz

Muž odpočívá při odpolední siestě na náměstí v Sa Pobla na Mallorce.

Článek

Návrh na přesun země do greenwichského časového pásma oznámila ministryně Báñezová minulý týden v parlamentu. [celá zpráva]

Ministryně si od návrhu slibuje zvýšení pracovní produktivity a odbourání zvyku si v práci zdřímnout při takzvané siestě.

O změně časového pásma se ve Španělsku diskutovalo léta. Problém je, že nevhodně zvolené časové pásmo vede k tomu, že pracující Španělé vstávají za tmy, po poledni si zdřímnou při siestě a večeří velmi pozdě večer. Do postele se tak dostanou často dlouho po půlnoci, což znamená méně spánku a nižší produktivitu, upozorňuje CNN Money.

Španělsko se snaží rozhýbat pracovní trh

Vládní zpráva z roku 2013 potvrdila, že současný stav lidem ve večerních hodinách nedopřává dostatek času stráveného s rodinami. I to je důvod, proč Báñezová navrhuje, aby si Španělé natrvalo přeřídili hodinky o hodinu dozadu na greenwichský čas.

Návrh je součástí širšího balíčku opatření, jejichž cílem je rozhýbat španělský pracovní trh. Nezaměstnanost ve Španělsku činí 19 procent a je tak druhá nejvyšší po Řecku. I tak si v tomto parametru země polepšila – v roce 2013 nezaměstnanost překročila 25 procent. Mezitím v zemi vzniklo jeden a půl miliónu nových pracovních míst.

Mezinárodní měnový fond (MMF) však Španěly varoval, aby neusnuli na vavřínech. Pokud chtějí dosáhnout opravdového růstu, čeká je podle MMF ještě hodně práce. Pro rok 2017 fond ve Španělsku předpovídá „slabý růst produktivity a vysokou strukturální nezaměstnanost“.

Změna po 76 letech

Většina Pyrenejského poloostrova leží západně od nultého poledníku, přesto Španělsko na rozdíl od sousedního Portugalska neleží v greenwichském časovém pásmu, nýbrž sdílí stejné pásmo jako třeba Praha či Budapešť, kterou od Madridu dělí 2000 kilometrů.

Španělsko do greenwichského pásma spadalo do roku 1940, kdy diktátor Francisco Franco rozhodl o změně.

Anketa

Jaký je podle vás dopad siesty na produktivitu práce?
Pozitivní
67,6 %
Negativní
27,8 %
Žádný
4,6 %
Celkem hlasovalo 608 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zavádí věčný zimní čas

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který zavádí „věčný“ zimní čas. Čas se v Rusku posune o hodinu zpátky 26. října ve dvě ráno. Výjimku tvoří...

Výběr článků

Načítám