Hlavní obsah

Trumpův tweet srazil akcie zbrojařské firmy Lockheed Martin

Novinky, tov

Akcie americké zbrojařské firmy Lockheed Martin klesly o víc než čtyři procenta poté, co budoucí americký prezident Donald Trump na sociální síti Twitter kritizoval vysokou cenu stíhaček F-35. Dolů zamířily i akcie dalších zbrojních společností, jako jsou Raytheon či Northrop Grumman.

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letoun F35 Joint Strike Fighter na základně Edwards v Kalifornii

Článek

„Program F-35 a jeho náklady se vymkly kontrole. Na vojenských a jiných nákupech můžeme ušetřit a ušetříme miliardy dolarů,“ napsal Trump.

F-35 Joint Strike Fighter je nejdražší zbrojní program Pentagonu, celkem jde o zhruba 400 miliard dolarů (10,2 biliónu korun), píše BBC.

Akcie Lockheed Martin v reakci na to v pondělí klesly o 4,2 procenta. Dolů zamířily i akcie dalších zbrojních společností, jako jsou Raytheon či Northrop Grumman.

Jeff Babione, který má ve firmě Lockheed F-35 na starost, prý chápe Trumpovy obavy ohledně nákladů. „Je to cenný program. Těším se na to, že budoucímu prezidentovi zodpovím veškeré otázky, které bude mít,“ vzkázal z návštěvy Izraele, kde byl společně s americkým ministrem obrany Ashem Carterem.

USA se chystají dodat do země právě několik stíhaček F-35. Izrael patří mezi několik málo amerických spojenců, kteří letadlo koupí. Objednal si padesát kusů F-35, z nichž každý stojí kolem sto miliónů dolarů (2,5 miliardy korun).

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Trump před týdnem kritizoval také vysokou cenu nového prezidentského boeingu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám