Hlavní obsah

Volkswagen dostal v Koreji pokutu 800 miliónů za klamavou reklamu ohledně emisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský regulační úřad FTC se rozhodl vyměřit německé automobilce Volkswagen rekordní pokutu 37,3 miliardy wonů (zhruba 800 miliónů korun) za klamavou reklamu týkající se emisí. Úřad ve středu rovněž oznámil, že podá trestní oznámení na pět bývalých i současných vedoucích pracovníků jihokorejské divize Volkswagenu.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokuta je nejvyšší, jakou kdy úřad za klamavou reklamu vyměřil. Volkswagen podle FTC v reklamách používal „nepravdivá, přehnaná či klamavá” tvrzení.

Své vozy inzeroval jako šetrné k životnímu prostředí, ačkoli byly vybaveny systémem umožňujícím manipulovat s vládními testy, uvedl úřad.

Jižní Korea letos v srpnu vyměřila Volkswagenu pokutu ve výši 17,8 miliardy wonů (382 miliónů korun) za falšování dokumentů o testech emisí a úrovně hluku. Loni automobilku kvůli manipulaci s testy emisí pokutovala částkou 14,1 miliardy wonů (303 miliónů korun).

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 miliónů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 miliónu vozů české divize Škoda Auto.

Anketa

Pořídili byste si Volkswagen i přesto, že manipuloval s emisemi?
Ano
68,1 %
Ne
31,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 762 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám