Hlavní obsah

Ministerstvo financí zlepšilo odhad, ekonomika má růst o 2,5 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí z loňských 4,5 procenta na 2,4 procenta. Příští rok HDP poroste o 2,5 procenta. Dál klesne nezaměstnanost, naopak zrychlí růst cen. Vyplývá to z makroekonomické prognózy, kterou v pondělí zveřejnilo ministerstvo financí. Odhad růstu proti předchozí červencové prognóze mírně vylepšilo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

Loňskému mimořádnému růstu ekonomiky pomohlo dočerpávání prostředků z EU v končícím programovém období.

Letos je ekonomika podle ministerstva v dobré kondici, růst táhne hlavně zahraniční obchod. V letech 2018 a 2019 očekává resort nadále růst ekonomiky o 2,4 procenta.

Ministerstvo odhaduje, že průměrná inflace letos dosáhne půl procenta a v příštím roce růst cen zrychlí na 1,2 procenta.

Makroekonomická predikce pro ČR
20162017
Růst HDP2,4 (2,2)2,5 (2,4)
Nezaměstnanost (VŠPS)4,0 (4,1)3,9 (4,0)
Průměrná míra inflace0,5 (0,5)1,2 (1,2)
Zdroj: MF, v závorce predikce z července 2016

Vývoj ekonomiky mohou ohrozit hlavně vnější rizika. „Jedná se především o důsledky referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii (brexit), další zpomalení růstu čínské ekonomiky či vysoký podíl nesplácených úvěrů v některých významných evropských bankách,” uvedlo ministerstvo financí.

Veřejné finance by se měly podle aktuální prognózy ministerstva v roce 2018 dostat do přebytku, který by se měl ještě zvýšit v roce 2019. Loni byl deficit veřejných financí 0,6 procenta, EU jej požaduje pod třemi procenty HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám