Hlavní obsah

Burzy reagují na Trumpův úspěch prudkým propadem

• Aktualizováno

Asijské trhy ve středu ráno reagovaly na průběžné výsledky amerických prezidentských voleb silnými výkyvy. Po úvodním lehkém posílení přišel prudký propad, když se ukázala větší šance na vítězství Donalda Trumpa, uvedla agentura Bloomberg. Propady jsou tak velké jako po referendu o brexitu.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Burzovní makléř v Tokiu sleduje zprávy o volbě amerického prezidenta.

Článek

Index tokijské burzy Nikkei 225 napřed stoupl o jedno procento, ale pak začal ztrácet a oproti úterní hodnotě se propadl kolem půl sedmé ráno SEČ o šest procent. Přes tři procenta ztratil hongkongský Hang Seng, o 1,39 procenta se propadl na šanghajské burze index Shenzhen. Jihokorejský index Kospi ztratil 3,40 procenta.

Agentura Reuters informuje o pádu dolaru a propadu trhů v souvislosti s možným vítězstvím Trumpa.

Když se ukázalo, že by mohl vyhrát Trump, začaly také padat americké indexy pro budoucí obchody Dow Jones mini, S mini i Nasdaq mini. S futures ztratil pět procent.

Padaly i komodity, americká ropa WTI ztratila 3,73 procenta, když cena za barel poklesla o 1,68 dolaru na 43,30 za barel, severomořský Brent pak o 2,45 procenta na 44,51 dolaru.

Zlato po prvotním propadu o 0,4 procenta na 1274 dolaru za troyskou unci stouplo o čtyři procenta na 1326 dolaru za troyskou unci.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonci si fotografují posilování jenu vůči dolaru

Prudce také reagovalo mexické peso, dolar vůči němu posílil o osm procent. Dolar se chvíli prodával za více než 20 pesos, pak peso posílilo a za dolar je 19,91 pesa. Mexická centrální banka už oznámila, že ráno kvůli propadu pesa na historicky nejnižší úroveň svolá tiskovou konferenci.

Naopak vůči jenu ztratil dolar 3,69 procenta. Japonsko už zvažuje měnovou intervenci, která má zabránit dalšímu posilování měny, jež by vedlo k oslabení exportu, a zastavit propad na burze.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Tabule s kurzem pesa a dolaru ve městě Ciudad Juárez

Euro posílilo k dolaru o 2,2 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu mexického pesa a amerického dolaru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám