Hlavní obsah

McDonald’s žaluje Florencii o půl miliardy. Zamítla mu restauraci u katedrály

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s zažaloval italské město Florencii za to, že mu zamítlo otevření restaurace rychlého občerstvení na náměstí Piazza del Duomo v historickém centru. McDonald’s žádá odškodnění 18 miliónů eur (486 miliónů korun), uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Piazza del Duomo ve Florencii ze zvonice katedrály Santa Maria del Fiore.

Článek

Rozhodnutí zamítnout provoz restaurace McDonald’s na náměstí, kde stojí katedrála Santa Maria del Fiore, padlo v červnu. Rozhodla komise, která má na starost ochranu historického centra města. Náměstí je zapsané na seznamu UNESCO.

McDonald’s, který podobu restaurace upravil podle městských směrnic, nyní podal žalobu na odškodnění. Tvrdí, že byl diskriminován a žádá 17,8 miliónu eur ušlého zisku za příštích 18 let, píše server BBC s odkazem na italský list Firenze Today.

„McDonald’s má právo podat žádost, protože to umožňuje zákon, ale my máme zase právo říci ne,” vysvětlil červnové rozhodnutí města florentský starosta Dario Nardella. Dodal, že radnice nemá předsudky vůči této americké firmě, která má již provozovny v jiných částech Florencie.

„Naprosto souhlasíme s tím, že kulturní a umělecké dědictví v historických centrech italských měst musí být chráněno, stejně jako tradice malých obchodů, ale nemůžeme přijmout diskriminační omezení, která poškozují svobodu podnikání a nikomu neprospějí,” uvedl McDonald’s ve vyjádření pro BBC.

Problémy s otevřením provozovny na historických místech má McDonald’s v současnosti například i v Římě. Minulý měsíc se v italském tisku objevila informace, že se kardinálové Vatikánu snaží zabránit otevření restaurace McDonald’s v blízkosti Svatopetrského náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám