Hlavní obsah

Japonské úřady podnikly razie ve firmě kvůli podezření na smrt z přepracování

Novinky, tov

Kanceláře největší japonské reklamní agentury Dentsu se v pondělí staly terčem razie vyšetřovatelů ministerstva práce. Důvodem je podezření, že někteří pracovníci jsou nuceni k práci přesčas, která prý vedla k sebevraždě čtyřiadvacetileté zaměstnankyně podniku. Japonské ministerstvo případ označilo za tzv. karoši, neboli smrt z přepracování, napsal server BBC s odkazem na japonské rádio NHK.

Foto: Nozomu Endo, ČTK/AP

Kanceláře Dentsu v Tokiu, kde proběhla razie úřadů kvůli údajnému nucení k práci přesčas.

Článek

Desítky vyšetřovatelů podnikly časně ráno razii v kancelářích Dentsu v Tokiu, Ósace, Nagoji a Kjótu.

Mladá zaměstnankyně Dentsu zemřela loni v prosinci. Předtím v říjnu odpracovala 105 hodin přesčas a trpěla prý těžkými depresemi. Firma případ zkoumá interně a spolupracuje i na vládním vyšetřování, uvedlo NHK.

„Bereme pracovní standardy velmi vážně a aktivně se snažíme, aby karoši zmizelo z pracovní kultury v Dentsu,” napsala firma v prohlášení.

Dlouhé neplacené hodiny přesčas jsou v Japonsku palčivým problémem, píše BBC. Mají údajně vliv i na japonskou porodnost.

Dentsu je z hlediska příjmů pátá největší reklamní agentura na světě. Působí i na českém mediálním trhu, letos v březnu koupila českou digitální agenturu AdExpres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám