Hlavní obsah

Na zákaz svátečního prodeje se chystá ústavní stížnost

Právo, Jiří Novotný

Hospodářská komora ČR (HK) a Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) se snaží ústavní stížností zabránit tomu, aby velké obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musely mít sedm dní v roce o státních svátcích zavřeno.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na státní svátek 28. října se poprvé uplatnil zákaz prodeje ve větších obchodech během sedmi státních svátků. Na snímku je prázdné parkoviště před obchodem Globus na pražském Zličíně.

Článek

Konkrétně se zákaz prodeje týká 25. a 26. prosince, 1. ledna, Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září a 28. října.

„Tento zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který nabyl účinnosti 1. října, považujeme za diskriminační. Ústavní stížnost už máme připravenou. Její text jsme předali senátorovi Jaroslavu Kuberovi (ODS), který to podporuje,“ řekl na setkání s novináři prezident HK Vladimír Dlouhý.

Potřebné podpisy má sehnat Kubera

Na otázku Práva, proč stížnost ještě nebyla podána, když jí Hospodářská komora ČR hrozila už v průběhu projednávání tohoto lidoveckého návrhu zákona v parlamentu, Dlouhý vysvětlil: „Museli jsme počkat, až zákon nabude účinnosti. S Kuberou máme dohodu, že pro podporu ústavní stížnosti získá dalších nejméně šestnáct senátorů, což je potřebné minimum pro její podání.“

Se sehnáním potřebného počtu podpisů nebude podle Dlouhého žádný problém. Proti státním zásahům do regulace prodejní doby jsou totiž nejen ODS a TOP 09, ale i někteří další senátoři.

Velké obchody musely podle zákona poprvé zavřít v pátek 28. října. [celá zpráva]

Na tržby to tolik nedopadne, tvrdí předkladatelé

Svaz obchodu a cestovního ruchu trvá na tom, že omezení prodejní doby přiměje obchodní řetězce k propouštění, zdražení zboží a povede i ke snížení příjmů státního rozpočtu.

Podle předkladatelů tohoto zákona, jimiž byli lidovečtí senátoři, však jde o zbytečné obavy. Lidé si na sváteční dny prostě víc nakoupí předem, takže tržby řetězců by neměly utrpět větší újmu.

„Jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemají být na prvním místě. Je třeba myslet i na prodavačky, jejich rodiny a práva,“ zdůraznil už dříve předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Hospodářská komora i SOCR se ovšem bojí, že jde jen o začátek a že se zákaz prodeje může v dohledné době v ČR podstatně rozšířit. Na dotaz Práva, jestli tyto obavy mají reálný podklad, odpověděl Dlouhý: „Vím, že existuje skupina politiků, kteří zákaz prodeje pro velké obchody chtějí uplatnit nejen na zbývající svátky v roce, ale i na neděle. Ani to by přitom většinu lidí jistě nedonutilo, aby o svátečních dnech místo nakupování vyjeli třeba na kolech do přírody. Místo toho stráví ještě víc času u televizorů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám