Hlavní obsah

Kvůli nebezpečným airbagům svolává Toyota do servisu 5,8 miliónu aut

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota svolala k mimořádným servisním prohlídkám zhruba 5,8 miliónu vozů, a to kvůli závadným airbagům společnosti Takata. Informovala o tom agentura Reuters. Kvůli airbagům svolala již dříve do servisů téměř dva milióny vozů automobilka Fiat Chrysler. Podle mluvčí společnosti zatím není jasné, kolika vozů v Česku se opatření dotkne.

Foto: © Rebecca Cook / Reuters, Reuters

Hodnota společnosti Takata klesla od začátku roku 2014 o 88 procent.

Článek

„Vzhledem k tomu, že jde o vozy s rokem výroby až do roku 2003, přesné počty v tuto chvíli zatím stále analyzujeme. Jakmile budeme mít k dispozici kompletní seznamy, budeme dle standardních postupů kontaktovat dealery a zákazníky, popřípadě ministerstvo dopravy,” sdělila Novinkám mluvčí Toyoty Jitka Kořánová.

Toyota svolává do servisu modely Toyota Corolla a Yaris. Prohlídky se týkají 1,2 miliónu vozů prodaných v Japonsku, 820 tisíc aut v Číně a asi 1,5 miliónu toyot na evropském trhu.

Airbagy obsahují chemickou látku, jež může při vysokých teplotách explodovat. V USA je s vadnými airbagy spojováno už šestnáct případů úmrtí, uvedla agentura Reuters.

Problémy s Takatou měl i Chrysler

Kvůli airbagům svolala již dříve auta k mimořádným prohlídkám italsko-americká automobilka Fiat Chrysler. Týká se to značky Chrysler. Firma o tom informovala v září.

I v tomto případě měla být důvodem závada airbagů dodávaných Takatou. Podle automobilky v souvislosti se závadou tři lidé zemřeli a pět se zranilo.

Firma v současné době hledá investora. Externí komise pracuje na plánu restrukturalizace firmy. Ten má být předložen případným zájemcům o převzetí společnosti.

Potenciální kupci však podle agentury Bloomberg požadují zahájení insolvenčního řízení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám