Hlavní obsah

Němci za devět měsíců udělili 15,5 tisíce pracovních víz Balkáncům. Aby nezatěžovali azylový systém

Novinky, bož

Občané zemí západního Balkánu jako Kosovo nebo Srbsko se mohou od ledna hlásit o pracovní víza. Pracovní vízum v období od ledna do září dostalo 15 a půl tisíce lidí z východního Balkánu. Informoval o tom týdeník Die Zeit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Spolková vláda k programu pracovních víz pro občany zemí západního Balkánu přistoupila v reakci na migrační krizi. Německo bylo zahlceno žádostmi o azyl z bezpečných zemí západního Balkánu jako Albánie (v roce 2015 54 tisíc žádostí), Kosovo (37 tisíc) nebo Srbsko (27 tisíc).

Od programu si vláda slibovala ulehčení azylovému systému. Ačkoliv jsou pravidla přísná, program je zatím úspěšný, uvedl Die Zeit. Když se sečtou pracovní víza s modrými kartami EU, tak za prvních devět měsíců tohoto roku získalo pracovní povolení dokonce více než 27 tisíc občanů zemí západního Balkánu.

Podle od letošního roku platné legislativu mohou migranti ze západního Balkánu získat pracovní vízum, pokud dostanou z Německa konkrétní pracovní nabídku (případně jsou přijati na školu) a Spolková pracovní agentura (BA) žádost zaměstnavatele odsouhlasí. Vízum obdrží už v zemi původu, nikoliv na území Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám