Hlavní obsah

Česko čelí 12 arbitrážím, ve hře je přes sedm miliard korun

Česká republika momentálně čelí 12 mezinárodním arbitrážím, jejichž nároky jsou přes sedm miliard korun. Sedm z nich se týká investic do zdrojů obnovitelné energie. Plyne to z dat ministerstva financí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Například britská společnost WNC Factoring žaluje stát na základě údajné škody vzniklé v souvislosti s privatizací společnosti Škodaexport.

Britští občané I. Busta a J. Busta a společnost Anglia Auto Accessories vedou proti České republice dvě arbitráže, jejichž předmětem má být protiprávní jednání policie a soudů vůči investici žalobců. Britská společnost A11Y žaluje stát na základě jednání zaměstnanců Úřadu práce ČR, které prý poškodilo podnikání žalobce v oblasti prodeje pomůcek zrakově postiženým osobám.

Na konci loňského září zahájily arbitráž proti státu kyperské firmy senátora Iva Valenty ovládající sázkový holding Synot. Firmy požadují odškodné zhruba miliardu korun za ušlý zisk. Synotu a dalším podnikům v oblasti hazardu vadí rušení povolení k provozování videoloterijních terminálů.

Loni v prosinci oznámila švýcarská společnost Pawlowski AG, že zahájí s Českem u Mezinárodního rozhodčího soudu ve Washingtonu arbitráž kvůli investici do stavby obytného projektu Benice v Praze. Mimosoudně firma požadovala přes 2,6 miliardy korun, ministerstvo financí ale nárok odmítlo. V seznamu arbitráží zatím tato kauza nefiguruje.

Stejně tak zatím nebyla zahájena arbitráž kvůli pozemkům v Praze. Letos v červenci MF informovalo, že dubajská Alcor Holdings požaduje 483 miliónů korun kvůli pozemkům v Praze, na kterých byly v minulosti vybudovány veřejné komunikace. Podle firmy odmítla Praha k těmto pozemkům uzavřít nájemní smlouvu, čímž se bezdůvodně obohatila na úkor společnosti. Jde o pozemky, které jsou pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou.

Z 20 arbitráží stát 14 vyhrál

Dosud bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 20 arbitráží. Celkem 14 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy Kč.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. V roce 2009 v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.

Probíhající arbitráže proti ČR
Jméno žalobceV čem podle investora spočívalo porušení závazků ČRŽalovaná částka
Antaris Solar, Michal GödeLegislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energiecca 3 mld. Kč
Voltaic NetworkLegislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Photovoltaik Knopf BetriebsLegislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
I.C.W. Europe InvestmentsLegislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
WA Investments - Europa NovaLegislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Natland Investment Group N.V., Natland Group Limited, G.I.H.G. Limited, Radiance Energy Holding S.a.r.l.Legislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Jürgen Wirtgen, Stefan Wirtgen,JSW Solar (zwei) GmbH & Co.KGLegislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Anglia Auto Accessories LimitedÚdajná pochybení českých soudů při výkonu rozhodčího nálezucca 40 mil. Kč
I. P. Busta a J. P. BustaÚdajná pochybení Policie ČR a českých soudů při procesu zajištění a předání žalobcova majetkucca 177 mil. Kč
A11Y LtdÚdajně nedostatečná výše příspěvků na pomůcky pro nevidomé a zrakově postiženécca 565 mil. Kč
WNC Factoring Ltd.Údajné pochybení České republiky-ministerstva financí v procesu privatizace společnosti Škodaexport a.s.cca 90 mil. USD
WCV Capital Ventures Cyprus Limited, Channel Crossings LimitedRušení některých povolení k provozování videoloterijních terminálůcca 1 mld. Kč
zdroj: Ministerstvo financí ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám