Hlavní obsah

Temelín znovu nastartoval druhý blok

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jaderná elektrárna Temelín v pátek před polednem znovu nastartovala reaktor druhého bloku. Jeho výkon teď operátoři pozvolna zvyšují. Obnovení výroby elektřiny, jak Právu řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták, je plánováno ještě do konce týdne.

Foto: JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Odstávku druhého bloku vyvolala potřeba změnit nastavení ucpávek turbíny a upravit část systému drenáže a odluhů v nejaderné části parogenerátorů. Práce jsou hotovy, máme za sebou také tlakové zkoušky, kterými se ověřuje těsnost technologie,“ shrnul stručně důvody odstavení bloku mluvčí.

Dodal, že výkon reaktoru nyní operátoři zvyšují pozvolna, což řádově trvá hodiny. Na 30 procentech se zvyšování výkonu reaktoru zastaví a provedou se zkušební jízdy s turbínou. Od jejich výsledku se bude odvíjet pokračování najíždění bloku. Elektřinu by měl začít vyrábět při 50procentním výkonu reaktoru. Aktuálně by k tomu mělo dojít ještě do konce tohoto týdne.

Na prvním bloku pak pokračuje od konce srpna plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Z reaktoru je už vyvezeno a zkontrolováno všech 163 palivových souborů. Do skladu v areálu elektrárny byly zavezeny čtyři kontejnery s použitým palivem. Vedle toho pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů. Výrobu by měla temelínská jednička obnovit v polovině listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám