Hlavní obsah

Šéf Rosněfti zpochybnil Putinovy sliby. Zmrazit těžbu ropy nehodlá

Novinky, tov

Šéf ruské státní ropné firmy Rosněfť Igor Sečin prohlásil, že firma neomezí těžby ropy v rámci dohody s kartelem OPEC, uvedla v úterý agentura Reuters. Podle ní se ukazuje, že Rusko jen těžko donutí ropné firmy ke zmrazení těžby, jak to v pondělí přislíbil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin si potřásá rukou s šéfem státem ovládané ropné firmy Rosněfť Igorem Sečinem na světovém energetickém kongresu v Istanbulu

Článek

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jejímž členem Rusko není, se v září dohodla na zmrazení těžby. Konkrétní kvóty pro každou zemi stanoví koncem listopadu.

Po Putinově pondělním prohlášení, že se Rusko k dohodě o zmrazení těžby přidá, cena ropy Brent stoupla nad 53 dolarů za barel, nejvýše od loňského října. V úterý ale její cena mírně klesla.

„Proč bychom to měli dělat?,“ řekl Sečin v pondělí večer Reuters. Dodal, že pochybuje o tom, že některé země OPEC, jako Írán, Saúdská Arábie nebo Venezuela, těžbu skutečně zmrazí.

Brent crude oil price at $53.37/bbl#notowaniaBrent pic.twitter.com/ZBk845dGX9

Dříve během dne přitom Sečin novinářům řekl, že Rosněfť naopak plánuje zvýšit produkci ropy nad 4,1 milióny barelů denně z roku 2015. Rosněfť těží zhruba 40 procent ruské produkce ropy.

Rusko potřebuje podpořit růst ceny ropy, protože prodej suroviny je důležitý pro příjmy státního rozpočtu. Podle Reuters by ruský prezident Putin teoreticky mohl ropné firmy k omezení těžby donutit nebo rozhodnout o odložení otevření nových ložisek.

„Vzhledem ke sklonu OPEC a dalších těžařů slovně tlačit na růst cen a minulým zkušenostem s nedodržením dohod v rámci OPEC či mezi OPEC a Ruskem bereme tuto zprávu z dlouhodobého pohledu s rezervou,“ uvedla k Putinovým prohlášením ve své analýze ruská banka Sberbank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám