Hlavní obsah

Slunečnicový olej z Albertu nebyl slunečnicový, obchod ho musí stáhnout

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchody Albert musí stáhnout z prodeje maďarský rostlinný olej Vénusz v litrovém balení. Na obale je totiž uvedeno, že je to jednodruhový slunečnicový olej, ale laboratorní rozbor Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prokázal, že desítky procent obsahu tvoří příměs jiného oleje. V úterý o tom informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Článek

„Laboratorní analýza prokázala, že se nejedná o jednodruhový slunečnicový olej, jak bylo uvedeno na obalu v názvu výrobku. Rozbory zjištěné hodnoty mastných kyselin potvrdily, že olej nebyl získán výhradně ze slunečnicových semen. Příměs jiného než slunečnicového oleje tvoří řádově desítky procent v daných spotřebitelských baleních,” uvedl Kopřiva.

Jedná se o šarži s minimální trvanlivostí do 10. června 2017. U následující šarže musí prodejce udělat laboratorní rozbor na vlastní náklady.

O jaký druh přimíchaného oleje se jedná, inspekce nesdělila. Podle Kopřivy to patrně bude nějaký levnější typ, napsala ČTK.

Inspekce zahájí s řetězcem správní řízení o uložení pokuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám