Hlavní obsah

Ruská ERB bank nemůže dostát svým závazkům, oznámila ČNB

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropsko-ruská banka (ERB bank) ruského podnikatele Romana Popova není schopna dostát svým závazkům. V úterý to oznámila ČNB. Garanční systém finančního trhu tak musí do sedmi dnů zahájit výplatu náhrad vkladů klientům.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

ERB bank není schopna dostát svým závazkům, oznámila v úterý Česká národní banka. Na fotografii pražská pobočka banky.

Článek

V pondělí ruská banka na obou svých pobočkách přestala umožňovat výběr vkladů. V úterý obdržel Garanční systém finančního trhu od ČNB oznámení, že ERB bank není s to dostát svým závazkům.

„Do sedmi pracovních dnů od tohoto rozhodného dne pak musí být Garančním systémem zahájena výplata náhrady vkladů,” uvedla ČNB v tiskové zprávě. „Do pravomocného ukončení správního řízení s ERB bank není Česká národní banka oprávněna sdělovat jakékoli další informace,” zdůraznil mluvčí ČNB Marek Zeman.

Informace, že ERB bank neplní své závazky, byla známa již od poloviny června, kdy mělo bance chybět až 1,5 miliardy korun. V červenci ČNB na ruskou banku podala trestní oznámení. Již v březnu vydala ČNB rozhodnutí, že ERB nesmí přijímat vklady ani poskytovat úvěry.

Další Popovova banka přišla v Rusku o licenci

ERB bank se zaměřuje na financování obchodu mezi Českem a Ruskem. Banka patří ruskému podnikateli Romanu Popovovi.

Popov vlastní i První česko-ruskou banku (PČRB), která se proslavila poskytnutím půjčky francouzské Národní frontě Marine Le Penové. PRB byla v červenci v Rusku odebrána licence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám