Hlavní obsah

Číňané budou v Maďarsku vyrábět elektrobusy

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost Byd postaví v maďarském městě Komárom svůj první evropský závod na výrobu elektrobusů. Maďarský ministr zahraničí a vnějších ekonomických vztahů Péter Szijjártó podle agentury MTI uvedl, že se jedná o investici ve výši 20,4 miliónu eur (550 miliónů korun).

Foto: MTI

Isbrand Ho ředitel Byd pro Evropu

Článek

Szijjártó potvrdil, že Číňani dostanou od maďarského státu finanční pobídku ve výši 925 miliónů forintů (83 miliónů korun).

„Výrobou elektrobusů přispěje Maďarsko ke snížení emisí ve světě,“ uvedl ministr.

Závod zaměstná 300 lidí a v první etapě vyrobí 200 elektrobusů ročně. Výroba by měla být zahájena v příštím roce.

Město Komárom stojí přímo na hranicích se Slovenskem a je pravděpodobné, že zájem o práci v novém závodě projeví i lidé z jižního Slovenska. V Komáromu postavila svůj závod i finská Nokie, ale po poklesu zájmu o její mobilní telefony zdejší závod zrušila. O práci tehdy přišli nejen občané Maďarska, ale také Slovenska.

Čínská společnost Byd patří k největším výrobcům elektrobusů na světě a zaměstnává až 210 tisíc lidí.

Isbrand Ho, ředitel Byd pro Evropu, zdůraznil, že ve výběru lokality pro první evropský závod sehrál roli fakt, že Maďarsko má ve výrobě autobusů velkou tradici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám