Hlavní obsah

Rusko se připojí k dohodě OPEC o omezení těžby ropy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí oznámil, že Rusko je připraveno připojit se k dohodě Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a zmrazit či dokonce snížit těžbu ropy. Informoval o tom server Bloomberg.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin je ochoten produkci ropy snížit v souladu s případnou dohodou států OPEC.

Článek

Putin doufá, že OPEC se na listopadovém zasedání shodne na konkrétním limitu pro jednotlivé členy. Rusko má v úmyslu toto rozhodnutí podpořit a přidat se k dodržování případných kvót, dodal ruský prezident na Světovém energetickém fóru v tureckém Istanbulu. Cílem OPEC je stabilizovat ceny ropy.

Rusko v říjnu vytěžilo 11,2 miliónu barelů ropy denně, což je nejvyšší hodnota od rozpadu Sovětského svazu. [celá zpráva] Putin by proto preferoval zmrazení těžby na dosavadních hodnotách, ale je ochoten produkci ropy i snížit v souladu s případnou dohodou států OPEC.

O kvótách se rozhodne v listopadu

Ropný kartel OPEC se minulý měsíc nečekaně dohodl o přijetí nového těžebního limitu 32,5 až 33 miliónů barelů denně, tedy dvě až tři procenta pod nynější produkcí. Šlo by o první snížení těžby za osm let. Ruská federace není členem kartelu. [celá zpráva]

Podrobnosti, včetně kvót pro jednotlivé členy, by měl kartel dojednat na listopadovém zasedání. Má se za to, že zde vyzve i ostatní státní producenty ropy, aby se k jeho úsilí o stabilizaci cen ropy přidali.

Výběr článků

Načítám