Hlavní obsah

Trumpova kampaň se hroutí, hodnota pesa opět vyskočila nahoru

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota mexického pesa v poměru k dolaru od první americké prezidentské debaty mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem stoupla o 3,9 procenta. V pondělí dopoledne peso vykazovalo hodnotu 19,0532 dolaru. Reagovalo mimo jiné na zveřejnění nahrávky zachycující Trumpovy obscénní výroky o ženách a následnou druhou prezidentskou debatu.

Foto: David Ryneš, Novinky

V pondělí dopoledne peso vykazovalo hodnotu 19,0532 dolaru.

Článek

Peso je vnímáno jako jakýsi volební barometr citlivě reagující na aktuální podporu Donalda Trumpa.

„Souvislost mezi tím, jak si Trump vede, a obchodováním s pesem je snad už teď zjevná všem,“ poznamenal polský analytik Marcin Lipka pro Bloomberg. „Pokles je dobře patrný,“ dodal.

Peso si nejhůře vedlo v září, kdy volební průzkumy naznačovaly nečekaně těsný souboj mezi Clintonovou a Trumpem – a tedy reálnou šanci na zvolení Trumpa prezidentem. Naopak od první debaty, kdy se Trump začíná v průzkumech propadat, se pesu opět začalo dařit. [celá zpráva]

Trump dlouhodobě prosazuje stavbu zdi na hranici s Mexikem, o níž tvrdí, že ji zaplatí mexická vláda. Zároveň hovoří o možném vyjednání nových podmínek pro fungování severoamerické zóny volného obchodu NAFTA, jejímiž členy jsou USA, Kanada a právě Mexiko.

Všechny tyto návrhy by měly bezprostřední dopad na mexickou ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám