Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny v září klesly o 0,2 procenta. Levnější byly dovolené, dražší školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v září oproti srpnu poklesly o 0,2 procenta. Velkou roli v tom hrálo snížení cen dovolených na konci letní sezóny. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání spotřebitelské ceny rostly o 0,5 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v srpnu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura byl způsoben především snížením cen dovolených s komplexními službami o 13,0 procenta v důsledku končící letní sezóny,“ uvedl ČSÚ v tiskové zprávě.

Klesaly i další ceny. „V oddíle bytové vybavení, zařízení domácnosti byly nižší ceny čisticích a úklidových prostředků o 1,8 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly zejména ceny ovoce o 4,8 procenta, nealkoholických nápojů o 0,8 procenta, jogurtů o 1,8 procenta, zeleniny o 0,6 procenta,“ dodal úřad.

V souvislosti se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny v oblasti vzdělávání o 1,9 procenta. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 0,6 procenta, školné na středních soukromých školách o 0,3 procenta, školné na veřejných vysokých školách o 3,5 procenta, poplatky za výuku jazyků o 5,7 procenta a poplatky v základních uměleckých školách o 1,2 procenta.

Z potravin byly vyšší zejména ceny vajec o 4,5 procenta, mléka o 2,1 procenta, sýrů o 2,1 procenta, ostatních mléčných výrobků o 2,3 procenta, brambor o 7,6 procenta.

Meziroční růst

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,5 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v srpnu.

Zpomalení růstu cen pomohl především nižší růst cen alkoholu a tabáku. Ceny vína dokonce meziročně o 1,7 procenta klesly, zatímco v srpnu rostly o 1,5 procenta.

Ceny pečiva a obilovin byly v září nižší o 0,4 procenta, zatímco v srpnu o 0,4 procenta rostly. Ceny zeleniny klesly dokonce o 9,2 procenta a ceny ovoce o 8,5 procenta. V srpnu přitom ceny zeleniny o 2,3 procenta rostly a ceny ovoce klesaly jen o 2,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám