Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na 5,2 procenta, bez práce je nejméně lidí od roku 2008

• Aktualizováno
Novinky, tov

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 5,2 procenta. Bez práce bylo na konci měsíce 378 258 lidí, což je nejméně od prosince 2008, uvedl v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Volných míst zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu práce nabízeli téměř 141 tisíc, více jich bylo naposledy v srpnu 2008. Nezaměstnanost letos klesla na 5,2 procenta poprvé již v červnu, bez práce bylo tehdy 384 tisíc lidí.

„Pracovní trh se dostal na úroveň doby před hospodářskou krizí,” uvedla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Nejnižší nezaměstnanost byla na konci září v okresech Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ, a to shodně 1,9 procenta. Naopak na Mostecku a Karvinsku se vyšplhala na 10,6 procenta.

Zaměstnavatelé měli v září největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

„Na téměř polovinu nabízených pracovních míst nemusí mít uchazeči o zaměstnání žádné specifické znalosti či dovednosti. V září na téměř 59 tisíc nabízených míst zaměstnavatelé požadovali jen základní vzdělání,” upozornil ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Naopak míst, kde je požadováno vysokoškolské vzdělání, zůstává v celkovém počtu nabízených míst poskrovnu – jen necelých 4,6 tisíce, tedy zhruba 3,3 procenta z celkového počtu nabízených míst,” dodal ekonom.

Anketa

Jak dlouho jste byl/a bez zaměstnání?
Novou práci jsem našel/šla okamžitě
43,8 %
Tři až šest měsíců
26,4 %
Rok
7,4 %
Déle než rok
22,4 %
Celkem hlasovalo 584 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám