Hlavní obsah

ČOI uložila pokuty polovině kontrolovaných autobazarů. Celkem za 467 tisíc

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základě kontrol, které se uskutečnily od dubna do konce června, uložila Česká obchodní inspekce (ČOI) prodejcům ojetých vozidel 28 pokut v celkové výši 467 tisíc korun. Inspekce to v pátek oznámila v tiskové zprávě. Mezi odhalená pochybení patřily třeba nepravdivé informace o tom, kolik má vůz najeto. V jednom případě se údaje lišily skoro o 145 tisíc kilometrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Inspektory bylo nalezeno pochybení v polovině případů z provedených 58 kontrol.

Článek

„Hlavním cílem kontrolní akce bylo ověření, zda jsou spotřebiteli při uzavírání kupních smluv na ojetá motorová vozidla poskytovány pravdivé informace. Zejména o počtu najetých kilometrů, o počtu majitelů, o tom, zda bylo či nebylo vozidlo havarované. Kontrolováno bylo i dodržování dalších informačních povinností prodávajícího,“ uvedla inspekce.

Ta od dubna do konce června provedla celkem 58 kontrol, přičemž pochybení konstatovala u 29 autobazarů, tedy zhruba v každém druhém.

Přetáčení tachometrů

Šestkrát se třeba inspektoři setkali s přetáčením tachometrů, které pak ukazovaly nižší počet najetých kilometrů. K nejzávažnějším zjištěním došlo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

V obou případech se jednalo o vůz Škoda Octavia. U jednoho auta se podle inspektorů stav kilometrů na palubní desce lišil oproti skutečnosti nejméně o 144 615 kilometrů, u druhého nejméně o 98 584 kilometrů.

V jedenácti případech inspektoři konstatovali porušení zákazu používání nekalých obchodních praktik, v deseti případech prodávající řádně neinformoval spotřebitele o rozsahu a podmínkách reklamace a v osmi případech nebyl spotřebitel informován o ceně prodávaných výrobků.

Ve čtyřech případech pak nebyla splněna vymezující lhůta pro vyřízení reklamace a ve třech případech bylo zjištěno porušení týkající se informačních povinností prodávajícího.

„Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo pravomocně uloženo celkem 28 pokut v celkové hodnotě 467 tisíc korun,“ napsala inspekce.

Kontroly v autobazarech – 2. čtvrtletí 2016
Inspektorátpočet kontrolpočet pocybenípochybení v %
Středočeský a Hl. město Praha7571,4
Jihočeský a Vysočina10330
Plzeňský a Karlovarský11100
Ústecký a Liberecký13323,1
Královéhradecký a Pardubický3266,7
Jihomoravský a Zlínský171058,8
Moravskoslezský a Olomoucký7571,4
Celkem582950
Zdroj: ČOI

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám