Hlavní obsah

Správa železnic ukončí Italům pronájem hlavního nádraží v Praze

• Aktualizováno

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ukončí spolupráci s italskou společností Grandi Stazioni, která má v nájmu pražské hlavní nádraží. Ve čtvrtek to řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Jako důvod uvedla, že italská firma nestihla v termínu dokončit rekonstrukci nádraží. Podle Grandi Stazioni ale jednání o prodloužení smlouvy pokračují.

Foto: Petr Janiš, Právo

Informační tabule na pražském Hlavním nádraží

Článek

Správce železnic už Grandi Stazioni (SG) vyzval, aby mu prostory hlavního nádraží předala. Nájemní smlouva vyprší k 16. říjnu. Prodloužení nájmu by podle správy železnic bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

„Společnost Grandi Stazioni uzavřela smlouvu se společností České dráhy v roce 2003. Měla tedy dostatek času dokončit rekonstrukci Hlavního nádraží v Praze. Smlouva zaniká uplynutím základní doby jejího trvání k 16. říjnu 2016,” uvedla Šubová.

„Výzvu k vyklizení prostor Grandi Stazioni obdržela, jednání o prodloužení smlouvy nicméně pokračují dál," řekl mluvčí firmy Martin Hamšík. Společnost doufá, že nakonec k dohodě se správou železnic dospěje. Firma měla po zrekonstruování nádraží získat právo na dalších 30 let, kdy by mohla prostory využívat a pronajímat dalším nájemcům.

Spor může skončit u soudu

Podle Šubové nyní SŽDC podobně jako Grandi Stazioni osloví ostatní nájemce a bude s nimi jednat o podmínkách dalšího pronájmu. Jednoznačným cílem je zachovat spolupráci a projednat náležité smluvní vztahy, uvedla mluvčí. Dodala, že chystané změny nebudou mít dopad na provoz železniční dopravy na největším pražském nádraží.

Původně měla být rekonstrukce hotová do roku 2013, dřívější majitel, České dráhy, ale firmě termín prodloužil o tři roky do poloviny letošního října.

Grandi Stazioni
Společnost do letošního června většinově vlastnily italské dráhy. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group. Předloni česká pobočka Grandi Stazioni hospodařila se ziskem 54 miliónů korun při výnosech přesahujících 144 miliónů korun.

Už před týdnem Grandi Stazioni vyzvala SŽDC, aby jí termín dodatkem pro dokončení oprav hlavního nádraží o dva roky prodloužila. Společnost tehdy uvedla, že do rekonstrukce budovy investovala 1,2 miliardy korun, které bude spolu s ušlým ziskem z dalších let nájmu požadovat zpět po SŽDC.

„Společnost Grandi Stazioni vyjadřuje přesvědčení, že bude nalezena shoda na základním postupu a že nebude muset dojít k akceleraci situace a iniciaci soudních řízení včetně přenesení sporu na mezinárodní úroveň,“ uvedla firma.

Podle SŽDC by případný spor s Grandi Stazioni měly řešit české soudy, což je uvedeno i v původní smlouvě.

Grandi Stazioni doposud opravila původní odjezdovou halu, ve které vznikla řada obchodů a centrální část vnitřku památkově chráněné Fantovy budovy s kavárnou, kterou pronajala řetězci z Indie Café Coffee Day. Zbývá tak rekonstrukce bočních traktů budovy a vnější fasáda, na které společnost začala pracovat letos na jaře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám