Hlavní obsah

Britská libra padá, je nejslabší za tři desetiletí

Britská libra se v úterý v obavě z možných dopadů brexitu propadla vůči dolaru na nové minimum za 31 let. Sestoupila tak pod úroveň, na které se ocitla po červnovém referendu, ve kterém se britští voliči vyslovili pro odchod z Evropské unie.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Článek

Libra dopoledne oslabila o více než půl procenta na 1,2757 USD a je tak nejníže od června 1985. Už v pondělí její kurz klesl o 1,3 procenta na minimum od začátku července. Od hlasování ztrácí libra na dolar asi 15 procent, uvedla agentura Reuters. Britská měna v úterý dál mírně oslabila i vůči koruně a prodávala se za 30,88 CZK.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Libra od pondělí reaguje na nedělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle níž Británie formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie nejpozději do konce března příštího roku. [celá zpráva]

Obavy z opuštění jednotného trhu

Mnozí investoři se bojí, že vláda směřuje k takzvanému tvrdému brexitu, kdy by Británie opustila jednotný trh EU, aby si uchovala kontrolu nad imigrací. To by mohlo vyvolat odchod řady bank z Londýna a podkopat obchodní vztahy s Evropskou unií.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Mayová chce do března aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž zahájí rozhovory o vystoupení z EU. Trvat budou minimálně dva roky. Britský ministr financí Philip Hammond v pondělí upozornil, že ostrovní ekonomika bude během rozhovorů čelit otřesům a že ji zřejmě čeká několikaleté období nejistoty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám