Hlavní obsah

Suchozemci ze Sviadnova u Frýdku-Místku vyrobili kompenzátor mořských vln

Právo, Denisa Doležalová

Odborníci ze závodu ve ­Sviad­nově na Frýdecko-Místecku vyrobili unikátní kompenzátor mořských vln. V současnosti ho firma testuje, aby měla jistotu, že bude plně funkční. Poprvé by kompenzátor měla vyzkoušet příští rok loď v Číně. Právu to za společnost sdělili Petr Adámek a Dušan Makoviczký, kteří zařízení testují.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Nové zařízení má pomoci s manipulací břemen na moři

Článek

„Toto zařízení řeší situaci, kdy se jeřáb, umístěný na plující lodi, snaží naložit nebo vyložit náklad na pevnou zem, jinou loď nebo na mořské dno. Hák se neustále pohybuje nahoru a dolů, bez kompenzátoru je manipulace hodně problematická,“ vysvětlil Právu Makoviczký.

Dodal, že na trhu existuje pasivní a aktivní kompenzace mořských vln. „Ostatní firmy používají aktivní kompenzaci u jeřábu s nosností do 400 tun, my jsme jediní, kteří dokážou tímto zařízením vybavit jeřáb s nosností až 1200 tun. Můžeme se navíc pochlubit vysokou přesností, a tudíž je zařízení i bezpečnější,“ upřesnil Makoviczký.

Podle Adámka je kompenzátor unikátní v tom, že kombinuje plynovou a hydraulickou část.

Lodě nebudou muset čekat

„Jiné firmy mají třeba jen tu hydraulickou část. A aby dosáhly našeho výkonu, potřebují pětkrát větší hydraulickou stanici. Což je strašně neekonomické,“ podotkl Petr Adámek s tím, že jejich právě testované zařízení je v tomto ohledu velice efektivní a uspoří spoustu energie.

„Firmám, které si ho pořídí, pomůže hlavně v tom, že při práci nebudou muset čekat na přízeň počasí, aby mohly manipulovat s břemenem na vodě,“ pokračoval Adámek.

„Můžou při určité velikosti vln bezpečně fungovat bez toho, aniž by lodě vyčkávaly na vhodné podmínky. Stání a čekání plavidel na přízeň počasí je obrovská finanční ztráta,“ shrnul výhody nového zařízení.

Sviadnovský závod je členem nadnárodní skupiny Huisman, jejíž centrála je v Nizozemsku. Celá skupina Huisman má okolo tři tisíc zaměstnanců, v Česku firma zaměstnává přes šest stovek lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám