Hlavní obsah

USA s Deutsche Bank jednají o výrazně nižší pokutě

– New York/Berlín

Americké ministerstvo spravedlnosti jedná s německou Deutsche Bank v případu prodeje hypotečních cenných papírů z minulého desetiletí o pokutě v částce 5,4 miliardy dolarů (130 miliard Kč). Agentuře AFP to v pátek oznámil informovaný zdroj, podle něhož se obě strany blíží urovnání sporu. Byla by to podstatně nižší částka, než Washington ještě nedávno požadoval. Akcie banky na zprávu reagovaly silným růstem. Berlín zprávu zatím nechce komentovat.

Foto: Luke MacGregor/File Photo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V polovině září se objevily informace, že Američani po největší německé bance požadují za urovnání případu až 14 miliard dolarů. Suma, která se blíží tržní hodnotě banky, rozvířila obavy investorů o budoucí zdraví Deutsche Bank a rostoucí strach na trhu srážel tento týden akcie banky na rekordní minima. Začaly se objevovat dohady, že požadavek Washingtonu by mohl vyvolat v Evropě vážnou finanční krizi, podobnou té z konce minulého desetiletí, která zasáhla celý svět.

Americká vláda nabízí Deutsche Bank urovnat za miliardy dolarů obvinění z údajně nekalých praktik na trhu hypotečních cenných papírů v polovině minulého desetiletí. Sumy v řádu miliard dolarů Washington takto získal už od některých velkých amerických bank. Deutsche Bank částku 14 miliard dolarů zaplatit odmítla a s vládou dál jedná.

Od zprávy o požadavku vysokého vyrovnání v USA v polovině září spadla tržní hodnota Deutsche Bank zhruba o čtvrtinu. Od počátku roku její akcie ztrácejí asi 55 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám