Hlavní obsah

Ceny elektřiny na burze prudce rostou

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektřina ve čtvrtek na burze v Německu zdražila o tři a půl procenta a překonala hranici 30 eur za megawatthodinu (MWh). Na jaře přitom cena elektřiny klesla ke 20 eurům za MWh. Podle analytiků je růst způsoben oživením cen uhlí i středeční dohodou OPEC o omezení těžby ropy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen elektřiny

Článek

„Naposled se elektřina nad 30 eur za MWh obchodovala loni v září. Cena ropy po náznacích dohody o snížení produkce z jednání OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) v Alžíru roste a táhne výše i další energetické komodity. Cena uhlí se šplhá k 65 dolarům za tunu,“ řekl Novinkám analytik společnosti Patria Direct Tomáš Sýkora.

Energetické firmy nakupují elektřinu často i na několik let dopředu, výkyvy cen nahoru a dolů přenášejí do cen pro konečné spotřebitele až se zpožděním a jen zčásti, protože zhruba polovinu konečné ceny stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ).

Elektřina se letos na jaře dostala na historická minima blízko 20 eur za MWh. V roce 2008 se přitom cena pohybovala nad 80 eur za MWh.

Akcie ČEZ rostou

Sýkora v blízké budoucnosti ale další dramatický růst cen elektřiny nepředpokládá.

„Pochybuji, že cena ropy bude mít sílu růst výrazněji nad 50 dolarů za barel. (Ve středu je na 38,40 USD za barel). Ruská produkce roste totiž na historická maxima a na vyšší ceny se jistě těší i těžaři ropy z břidlic v USA, kteří jsou, jak se znovu a znovu potvrzuje, schopni velice pružně přizpůsobovat svou produkci rostoucím cenám,” uvedl.

„OPEC tak stojí před delikátní úlohou posunout ceny výše, ale ne zase o tolik, aby to znamenalo příliš dobré zprávy pro jeho konkurenty. Omezený prostor pro další růst tak podle nás mají i další energetické komodity, uhlí a silová elektřina,“ dodal ekonom.

Růst cen elektřiny ve čtvrtek táhne vzhůru akcie největší české energetické firmy ČEZ. Ty odpoledne posílily o 3,8 procenta, nejvíc ze všech obchodovaných titulů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám