Hlavní obsah

Deutsche Bank může Merkelové zlomit vaz, ať udělá cokoliv

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize Deutsche Bank nabírá na obrátkách. Její akcie neustále padají a německá i světová média spekulují, jak zareaguje vláda kancléřky Angely Merkelové. Pokud bance pomůže z peněz daňových poplatníků, uškodí jí to. Pokud banka padne, může padnout i Merkelová. Americké ministerstvo spravedlnosti udělilo Deutsche Bank v polovině září pokutu 14 miliard dolarů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Kancléřka Merkelová několikrát uvedla, že daňoví poplatníci nemohou platit za špatná rozhodnutí vedení banky.

Článek

Online verze týdeníku Die Zeit ve středu přišla s informací, že vláda připravuje plán záchrany Deutsche Bank. Mluvčí vlády to popřel. „Tato informace je chybná. Spolková vláda žádné záchranné plány nepřipravuje. Neexistuje důvod pro současné spekulace,“ sdělil týdeníku.

Pokud Deutsche Bank padne, zdá se stále pravděpodobnější, že s sebou stáhne i Merkelovou – a dost možná i euro.
Matthew Lynn, finanční analytik

Německá vláda se však podle týdeníku má skutečně připravovat na variantu, kdy Američané budou trvat na zaplacení pokuty 14 miliard dolarů (337 miliard korun). Tato částka by pro banku zřejmě byla neúnosná.

Deutsche Bank patřila k finančním institucím vyšetřovaným americkými úřady kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před vypuknutím světové finanční krize v roce 2008. Americká vláda banky obvinila, že poskytovaly investorům zavádějící informace o kvalitě těchto cenných papírů. [celá zpráva]

Pokutu nezaplatíme a s problémy si poradíme sami

Deutsche Bank stále počítá s tím, že americké ministerstvo spravedlnosti sleví. „Jednání teprve začínají. Banka očekává, že povedou k podobnému výsledku jako v případě jiných bank, které se dohodly na urovnáních za výrazně nižší částky,” uvedla německá banka.

Cokoliv by působilo jako dávání peněz finančnímu sektoru, by se ve volebním roce setkalo s mimořádnou kritikou.
Jörg Rocholl, ekonom

Vyjádření banky i vlády jakoukoliv možnost státní pomoci vyloučila. „Deutsche Bank je pevně rozhodnuta se svými výzvami vypořádat sama,“ tvrdí mluvčí banky. Stejně tak kancléřka Merkelová několikrát uvedla, že daňoví poplatníci nemohou platit za špatná rozhodnutí vedení banky.

Deutsche Bank může stát Merkelovou kariéru

Angela Merkelová se octla ve složité situaci. Popularita její CDU/CSU především na východě země klesá kvůli migrační politice, přičemž ji v roce 2017 čekají volby do Spolkového sněmu. Špatné rozhodnutí v případě krize Deutsche Bank by ji mohlo stát kariéru.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Angela Merkelová při projevu v Bundestagu

„Cokoliv by vypadalo jako dávání peněz finančnímu sektoru, by se ve volebním roce setkalo s mimořádnou kritikou,“ konstatoval pro Bloomberg německý ekonom Jörg Rocholl.

Pokud však Deutsche Bank Merkelová nepomůže, nemusí to pro ni dopadnout o nic lépe. „Pokud Deutsche Bank padne, zdá se stále pravděpodobnější, že s sebou stáhne i Merkelovou – a dost možná i euro,“ varoval finanční analytik Matthew Lynn v britském Telegraphu.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Výběr článků

Načítám