Hlavní obsah

Ceny benzínu stagnují, nejdražší je v Plzeňském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku už třetí týden stagnují. Benzín Natural 95 se prodává v průměru za 29,23 koruny za litr, což je o haléř méně než minulou středu. Nafta v týdnu naopak o haléř zdražila a stojí průměrných 27,79 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 28. září

Článek

Nejdražší benzín je nově v Plzeňském kraji, kde za něj řidiči zaplatí průměrných 29,61 koruny za litr. S nevelkým odstupem následují Vysočina a Praha. Právě na Vysočině je nejdražší nafta, litr tam stojí průměrně 28,45 koruny.

Nejlevnější benzín naopak nabízejí čerpací stanice v Moravskoslezském kraji, a to za průměrných 28,86 koruny za litr. Jeho cena se pod hranici devětadvaceti korun dostala už pouze v Královéhradeckém kraji, kde je zároveň vůbec nejlevnější nafta v ČR. Řidiči ji natankují v průměru za 27,28 koruny za litr.

Ceny paliv celé léto kolísaly, když na přelomu června a července skončilo několikaměsíční období vytrvalého zdražování.

OPEC se dohodl na omezení těžby ropy

„V prvních dvou říjnových týdnech předpokládáme mírný růst ceny benzínu a nafty a o přibližně 20 až 30 haléřů,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle něj další výraznější zdražování nehrozí ani po předběžné dohodě zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na snížení těžby ropy na 32,5 miliónu až 33 miliónů barelů denně. Kartel se ve středu dohodl na snížení těžby poprvé za osm let. Cílem je omezit nabídku a podpořit tak ceny ropy. [celá zpráva]

Ropa Brent v reakci na zprávu ve středu zdražila o 2,5 dolaru na 48,40 dolaru na barel. Ve čtvrtek ale její cena mírně klesla a pohybuje se kolem 48,30 dolaru za barel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám