Hlavní obsah

Mexické peso posílilo. V reakci na vítězství Clintonové v debatě

Novinky, bož

Hodnota mexického pesa vzrostla o dvě procenta. Podle serveru Bloomberg to potvrzuje, že americká kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová v první televizní debatě porazila svého soupeře Donalda Trumpa. Pro peso jde o největší nárůst od února, kdy Trumpovo vítězství začalo být vnímáno jako reálná možnost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Peso krátce před debatou kleslo na rekordně nízkou hodnotu (19,8772 pesa za dolar) s tím, jak se souboj mezi Clintonovou a Trumpem vyrovnával.

Článek

V reakci na debatu mexická měna na tokijské burze posílila na 19,4879 pesa za dolar. Šlo o největší nárůst ze 140 obchodovaných měn. Bleskový průzkum televizní stanice CNN ukázal, že 62 procent dotázaných považuje za vítězku Clintonovou, zatímco pro Trumpa hlasovalo 27 procent. [celá zpráva]

„Čím je Hillary silnější, čím silnější jsou šance na její vítězství, tím lépe pro peso,“ uvedl pro Bloomberg bankovní stratég kanadské Bank of Nova Scotia Marco Suarez.

„Kdo byl podle trhů vítěz? Soudě podle reakce mexického pesa, které po debatě posílilo o 2 procenta, to vypadá na Hillary Clintonovou,“ sdělil Novinkám analytik ČSOB Jan Čermák.

Trumpovy šance klesly z 54,9 na 45,2 procenta

Peso přitom krátce před debatou kleslo na rekordně nízkou hodnotu (19,8772 pesa za dolar) s tím, jak se souboj mezi Clintonovou a Trumpem vyrovnával. Statistik Nate Silver dával před debatou Trumpovi šanci na volební vítězství 54,9 procenta. Po debatě Trumpovy šance klesly na 45,2 procenta.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Současně s pesem šla posílil i jihokorejský won, australský a kanadský dolar a jihoafrický rand, i když o dost mírněji. Naopak o 0,4 procenta oslabil japonský jen.

Současně s pesem šla nahoru i hodnota jihokorejského wonu, australského a kanadského dolaru a jihoafrického randu, i když o dost mírněji. Naopak o 0,4 procenta oslabil japonský jen.

Trump dlouhodobě prosazuje stavbu zdi na hranici s Mexikem, o níž tvrdí, že ji zaplatí mexická vláda. Zároveň hovoří vyjednání nových podmínek severoamerické zóny volného obchodu NAFTA, jejichž členy jsou USA, Kanada a právě Mexiko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám