Hlavní obsah

Stát už letos vypsal zakázky na stavby za 80 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvních osmi měsících roku 2016 připravili státní investoři pro stavební firmy celkem 2217 zakázek v souhrnné hodnotě 80,7 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje čtvrtinový nárůst počtu a pětinový nárůst objemu. V pondělí o tom informovala ředitelka analytické společnosti CEEC Research Alena Bradáčová.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Za prvních osm měsíců roku 2016 se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo dohromady 2217 soutěží v celkové hodnotě 80,7 miliardy korun.

Článek

V srpnu letošního roku bylo veřejnými investory vyhlášeno 207 výběrových řízení na stavební práce v hodnotě 7,2 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje téměř třetinový nárůst počtu zakázek (31,8 procenta) a nárůst objemu o 92 procent.

Největší výběrové řízení měsíce srpna v hodnotě 1,2 miliardy korun vypsalo Ředitelství silnic a dálnic ČR na stavbu obchvatu v úseku I/57 Krnov.

Za prvních osm měsíců roku 2016 se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo dohromady 2217 soutěží v celkové hodnotě 80,7 miliardy korun. To oproti srovnatelnému období předchozího roku představuje čtvrtinový nárůst jejich počtu. Meziroční nárůst zaznamenává také objem investic, a to o 20,3 procenta.

Významně se na tomto stavu podílely zakázky vyhlášené Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a Správou železničních dopravních cest.

Místo výběrových řízení zadávání konkrétním firmám

„Vyhodnocena a zadána k realizaci byla pouze necelá polovina soutěží. Tento vývoj nás nepřekvapuje a do konce roku nečekáme radikální změnu,“ konstatoval ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát.

Veřejní investoři ukončili 47 procent výběrových a zadali je konkrétním stavebním firmám. To z celkového objemu investic představuje 34 procent.

Reálně byly soutěženy zakázky za 22,7 miliard korun. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek zbývají v systému ještě výběrová řízení v hodnotě 50 miliard korun.

Konkrétním dodavatelům bylo v období od ledna do srpna roku 2016 zadáno 2870 stavebních zakázek v celkové hodnotě 52,4 miliardy korun. Analýza CEEC Research vycházela z dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci srpna 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám